...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

7 Ocak 2012 Cumartesi

.:Tous Les Matins Du Monde-1991-Jordi Savall:.



01. Marche Pour la Ceremonies des Tures-J.B.Lully
02. Improvisation sur les Folies d'Espange-M.Marais
03. Prelude Pour Mr Vauquelin-Savall
04. Gavotte du Tendre-Sainte Colombe
05. Une Jeune Fillette-Melodie Populaire
06. Les Pleurs-Sainte Colombe
07. Concet a Deux Violes-Le Retour-Sainte Colombe
08. La Reveuse-M.Marais
09. Troisieme Lecon de Tenebres-Couperin
10. L'Arabesque-M.Marais
11. Fantaisie en Mi Mineur-Anonyme XVIIe Siecle
12. Les Pleurs-Sainte Colombe-Version2
13. Le Badinage
14. Tombeau Pour Mr de Sainte Colombe-M.Marais
15. Muzettes I-II-M. Marais
16. Sonnerie de Ste Genevieve du Mont-de-Paris-M.Marais



albüm bilgisi

Bütün zamanların en güzel film müziklerinden biridir. Önce filmin yönetmenini sonrada filmin uyarlandığı kitabın yazarını tanıtalım size. Ve tabi en önemlisi filmi bu kadar özel kılan müzikleri.


Alain Corneau (1943-2010)

Fransız film yönetmeni ve yazar.

İlk zamanlar müzisyen olarak çalışan Corneau, Costa Gavras'ın asistanı olarak sinema dünyasına adım attı. İlk ün kazandığı çalışmasını Yves Montand ile Police Python 357 filminde yapan sanatçı, Fransız sinemasının önemli yönetmenlerinden sayılmaktaydı. "Fort Saganne" gibi Fransa'nın sömürge geçmişinden "Nocturne indien" gibi egzotik filmlerin yanı sıra "Série Noire" gibi polisiye ve "Tous les matins du monde" gibi müzikal türde filmlere imza attı. Yönetmen, kanser nedeniyle Paris'te öldü. Père Lachaise Mezarlığı 'na gömüldü.

filmlerinden bazıları

1976-Police Python 357
1977-La Menace
1979-Série Noire
1984-Fort Saganne
1989-Nocturne Indien
2003-Stupeur et Tremblements


Yapım: 1991 - Fransa
Tür: Dram, Müzikal
Süre: 114 dakika
Yönetmen: Alain Corneau
Senaryo: Alain Corneau
Senaryo (Kitap): Pascal Quignard
Müzik: Jordi Savall
Oyuncular: Gérard Depardieu, Anne Brochet, Carole Richert, Guillaume Depardieu, Jean-Pierre Marielle

Eski bir Fransız özdeyişinden esinlenerek adlandırılmış, hem roman hem de bir film olarak oldukça başarılı ve eşine az rastlanır bir örnek olduğu da söylenebilecek yapıt, aynı zamanda günümüz Fransız edebiyatının en önemli yazarlarından Pascal Quignard´ın en popüler kitabıdır.

17. yüzyıl Fransa´sında, karısını yitirdikten sonra çiftliğinde inzivaya çekilmiş olan besteci ve viyola sanatçısı Sainte-Colombe, iki güzel kızıyla birlikte yaşamaktadır. Sainte-Colombe, sanatta ün değil, şiiri arayan bir müzik dehasıdır. Bir bahar günü, Marin Marais adında utangaç ama muhteris bir genç adam çiftliğe gelir ve Sainte-Colombe´a öğrencisi olmak için yalvarır.

Kralın sunduğu olanaklara ve üne sırt çeviren usta ile ün, para ve kolay yaşam peşinde koşan, sanatsal yaratının mistik derinliğini fark etmeyen öğrencisinin çelişen kişilikleri, bir çağın entelektüel yaşamına ışık tutarken, 'sanatçının kimliği ' sorunsalına da tanıklık ediyor. Sinema ve müziğin kesiştiği, kulağa ve göze hitap eden kareleriyle unutulmazlar arasına girmeyi hak eden, sanatın özüne ışık tutan müzik ve şiir dolu bir yapıt.

Özelde müziğin, genelde ise sanatın kimin için yapılacağını tartışan, acı ile gölgenin yan yana geldiği, aynı zamanda gelmiş geçmiş en iyi ‘soundtrack’lerinden biri olarak değerlendirilen filmin müziklerini, öykünün ruhunu yansıtmak için Sainte-Colombe ve Marin Marias besteleri üzerine ayrıntılı bir çalışma yapan Jordi Savall yapıyor. 1992 yılında 7 dalda Cesar ödülü kazanan film hem sinema tutkunları hem de klasik müzik düşkünlerinin kaçırılmaması gereken bir görsel (sinemada close-up denilen tekniğe ve büyüleyici gece sahnelerin yer verilmiş) hem de işitsel bir şölen sunmakta.

filmi indirin



Pascal Quignard

Pascal Quignard 1948 yılında doğdu. 1976'dan bu yana Gallimard Yayınevi okuma kurulu üyesi. Yaşamı kitaptan, kitabı da yaşamdan ayırmadığı için yazma ve okuma, yaşam ve insan'ın sorunlarıyla yakından ilgilenen bir yazar. Pascal Quignard'ın son romanı olan Dünyanın Bütün Sabahları yalın ve saydam bir roman; yalnızca soyadı anımsanan besteci ve viyola sanatçısı Sainte-Colombe ile öğrencilerden en ünlüsü olan Marin Marais'nin (1657-1728) ilişkilerini ele alıyor.

Kralın sunduğu olanakları ve ünü reddeden usta ile ün, kadın, para ve kolay yaşam peşinde koşan, sanatsal yaratının mistik derinliğini farketmeyen öğrencisinin çelişen kişileri, bir çağın entellektüel yaşamına ışık tutarken, 'sanatçının kimliği' sorunsalına da tanıklık ediyor.

Okurların bir solukta, tutkuyla okuyacağına inandığımız bu benzersiz romanı Alain Corneau, sinemaya aktardı; Jean-Pierre Marielle'in usta, Gérard Depardieu ile oğlu Guillaume Depardieu'nün öğrenci rolünü oynadıkları ve romanla aynı adı taşıyan film, 1992 yılında yedi dalda César Ödülü kazandı.

17. yüzyıl Fransa'sı. Karısını yitirdikten sonra çiftliğinde inzivaya çekilmiş olan besteci ve viyola da gamba sanatçısı Sainte-Colombe, iki güzel kızıyla birlikte yaşamaktadır. Sainte-Colombe, sanatta ün değil, şiiri arayan bir müzik dehasıdır. Bir bahar günü, Marin Marais adında utangaç ama muhteris bir genç adam çiftliğe gelir ve Sainte-Colombe'a öğrencisi olmak için yalvarır.

Günümüz Fransız edebiyatının en önemli yazarlarından Pascal Quignard'ın en popüler kitabı Dünyanın Bütün Sabahları, 17. yüzyılda yaşamış besteci ve viyola da gamba sanatçısı Sainte-Colombe ile en ünlü öğrencisi Marin Marais'nin gerçek yaşamlarından yola çıkan bir roman. Kralın sunduğu olanaklara ve üne sırt çeviren usta ile ün, para ve kolay yaşam peşinde koşan öğrencisinin öyküsü. Sanatın özüne ışık tutan müzik ve şiir dolu bir yapıt.

Çeviri:Sevim Akten
Can Yayınları-2008-88 s.


Jordi Savall

Savall'ı daha önceden tanıtmıştık-eski sunumları merak edenler aşağıdaki linklerden bakabilirler.

kubaba da yayınlanan albümleri


diğer albümleri

yüzlerce albümü vardır, buradan inceleyebilirsiniz .

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..