...
1 Şubat 2011 Salı
.:Antonio Chainho-Lisgoa 2010 :.
01- Ao encontro do Oriente
02- Disseste-me
03- Beijo de sal
04- Alísios
05- Panch Vorsan
06- Zindagi Ke Safar Mein
07- So Ja Rajkumari
08- Lisgoa,
9. Ghar Aaja Pardesi
10- Mera Joota Hai Japani
11- Bangalore
12- Adeus
13- De Mandovi ao Tejo
albüm bilgisi
Sanırım son zamanlarda dinlediğim en iyi albüm bu. Tüm parçalar müziksel anlamda öylesine güzel yazılmış ve düzenlenmiş ki hayran oluyorsunuz. Müziğe ait tüm özellikler son derece ustalıkla kullanılmış.
Antonio Chainho'nun bir albümünü burada önceden yayınlamıştık ve kendisiyle ilgili bilgiler de vermiştik.
tıklayın
Fado müziğinin bu son derece önemli ismi 2010 yılında yaptığı albümle ise inanılmaz bir fark ortaya koymuş. Uzun bir süre kendisiyle ilgili yeni haber beklememize değen bir çalışma.
Doğu müziğinin doğaçlamaya yatkın özelliği farklı tonalitelerinin olması ister istemez tüm batı müziği sanatçıları için önemli olmuştur. Doğu müziği içersinde Hindistan ister istemez farklı olmuştur tüm müzisyenler için.
Hint müziğinin tala ve ragaları, geleneksel çalgılarıyla batı müzisyenlerinin ilgi odağıdır her zaman.
Antonio Chainho bu albümünde fado müziğinin özelliklerine Hintli sanatçılarla birlikte Hindu müziğinin özelliklerini de kattığı için ortaya çıkan tını son derece farklı bir tat bırakıyor insanda.
Öğrenciyken en sevdiğim derslerden biri "Eser Çözümleme" dersiydi. Yaşamım boyunca bu dersten öğrendiğim daha doğrusu kazandığım alışkanlıkla müzikleri dinlerken neye göre doğru, neye göre yanlış? yaklaşımı zaman zaman dinlediği herşeyi beğenmeyen ukala bir insan durumuna düşürmüş olsa bile beni, doğru yapılanları duyduğunuzda aldığınız keyfi anlatmanın imkanı yok.
Bu albümde sadece Hint müziğine özgü doğu özellikleri duymuyorsunuz.
Doğuya ait ve ister istemez bizimde müziğimizi içeren bazı özellikleri duyduğunuzdan hiç yabancılık çekmediğiniz bir müzik haline dönüşüyor kulağınıza gelen sesler.
Albümdeki 4. parça inanılmaz güzel yapılanmış bir parça. Buraya almadan geçemeyeceğim;
Bir tek motiften yola çıkarak bu motiflerin çeşitli varyasyonlarla harmanlanması, araya sitar'ın girmesiyle farklı bir tınıya kavuşuyor. İki çalgı birbirini müziksel anlamda desteklerken bize ait saz çalma tekniklerinden biri olan şelpeye yakın bir tavır hissediyorsunuz.
Çok basit bir cümlelik bir melodi böylesine derinlikli hale çok ama çok iyi bir müzik bilgisiyle gelir. Müzisyenlere ister istemez sevginin ötesinde saygı duyuyorsunuz.
Hint'li sanatçıların seslerindeki özellikle kadınlarına özgü tınıyı sanırım hepimiz fark etmişizdir. Etnik bir özelliktir. Evet bu anlamda bilinen fado sanatçılarıyla birlikte bu seslerinde çok ama çok güzel yerleştirilmesi ve bütünleşmesi ayrı bir beceri..
Albüm her parçası için binlerce söz söylenebilecek bir kalite taşıyor, kaçırmayın bu ziyafeti derim...
Bu arada benim herşeye rağmen favori parçam; 8. parça "Lisgoa" İNANILMAZ!!!
diğer albümler
-1980-Guitarra Portuguesa
-1996-António Chainho with the London Philarmonic Orchestra
-1998-A Guitarra e Outras Mulheres
-2000-Lisboa-Rio
-2003-António Chainho e Marta Dias Live at CCB
-2010- Lisgoa
web sayfası
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
ku ba ba..
Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da...
...
Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir.
...
O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir.
...
Bu blog ise kadına ve müziğe yani,
hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..
0 yorum:
Yorum Gönder