...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

26 Temmuz 2012 Perşembe

.:Claudio Abbado-2010-Dixit Dominus-Giovanni B.Pergolesi:.



01. I. Confitebor tibi, Domine
02. II. Confessio et magnificentia opus eius
03. III. Fidelia omnia mandata eius
04. IV. Redemptionem misit populo suo
05. V. Sanctum et terribile nomen eius
06. VI. Gloria Patri
07. VII. Sicut erat in principio
08. Aria: Chi non ode e chi non vede
09. Recitativo: Di costei parlo
10. Largo: Tu dovresti, Amor tiranno
11. Recitativo: Ma dove io mi rivolgo?
12. Largo stentato: Miseri affetti miei
13. Aria. Presto: Cadro contento
14. I. Salve Regina
15. II. Ad te clamamus
16. III. Eia ergo
17. IV. O clemens, o pia
18. I. Dixit Dominus
19. II. Virgam virtutis
20. III. Dominare
21. IV. Tecum principium
22. V. Juravit Dominus
23. VI. Dominus a dextris tuis
24. VII. Gloria Patri




albüm bilgisi


Giovanni Battista Pergolesi

(1710-1736) yılları arasında yaşamış İtalya-Napoli'li bir besteci, org ve keman sanatçısıdır.

Kısa hayatında dramatik müzikte birçok yenilikler yapmakta başarılı olmuştur. İnsan sesine yazdığı eserlerle dikkati çekmiştir. Pergolesi özellikle "Comedia dell`arte" adı verilen klasik İtalyan komedilerinin müzikal ve lirik elemanlarla pekleştirilmesi olan "Opera buffa" tarzının ilk bestecilerinden birisidir. İlk operası "lI Maestro di Musica" olup, müzikal bir intermezzodur. Aynı tarzda yazılmış olan "La Conversione" adlı eseri 1731 yılında temsil edilmiştir.

"La Serva Padrona " ilk defa 1733`te ciddi operası "Il Progionier Superbo"nun ikinci ve üçüncü perdeleri arasında oynanmıştır. Hala günümüzde geçerliliğini sürdüren bir bestesi "Stabat Mater" adlı ilahidir. Ayrıca, Hamisi Prens Stiglione için yazılmış trio sonatları piyano parçaları, senfoniler ve konçertoları vardır.

Aldığı müzik eğitimini kontrpuan a karşı duyduğu soğukluk nedeniyle yarım bıraktı ve o güne dek öğrendikleri ile operaya yöneldi. İlk operalarından "Serva Padrona" ile kazandığı başarı üzerine Roma'da "Metastasio Nun l'Olimpiade" ını sahneye koymak üzere tutuldu ve karşılığında sahiden de nadir güzellikte bir opera besteledi. fakat ne gariptir ki eser pek tutulmadı. Bunun yerine yetenek olarak dengi bile olmayan Egidio Romualdo Duni’nin eseri anlamsız bir çılgınlıkla yüceltildi.

Bunun üzerine düş kırıklığına uğramış Pergolesi derhal Napoliye döndü ve dikkatini dini müziğe verdi. Roma’ya bir kez daha geldiğinde koltuğunun altında bir Mass ve bir adet de Vespers bulunuyordu. Kamuoyu bu defa bestecinin yeteneğine kayıtsız kalmadı ve coşkuyla karşıladı kendisini. Ancak zaten zayıf olan Giovanni’nin sağlığı yaşadığı sıkıntıları daha fazla taşıyamaz hale geldiğinden ruhunu ve bedenini dinlendirmek için bir sahil kasabası olan Torre del Greco’ya taşındı.

Orfeo ve Euridice, Salve Regina ve tabi hepsinin ötesinde Stabat Mater gibi başyapıtların hepsi bu sahil kasabasında ortaya çıktı. Henüz 26 yaşında iken Pozzuoli'de veremden öldü. Öldükten sonra eserleri L’Olimpia'de tekrar sahneye kondu ve bazı operaları yıllarca gösterimde kaldı.



Claudio Abbado

1933İtalya / Milano doğumluİtalyan orkestra şefi.

Milano Konservatuarı müdür yardımcısı Michelangelo Abbado'nun oğlu olan Claudio Abbado, önce piyano öğrenimi gördü; sonra Bruno Bettinelli'den kompozisyon, Viyana'da Hans Swarowsky'den de orkestra şefliği dersleri aldı. 1971'de Viyana Filarmoni Operası'nın sürekli şefliğine, 1986'da da Viyana Devleti Operası'nın müzik yönetmenliğine getirildi. Bu arada 1969-1986 arasında Milano La Scala Operası'nda önce orkestra şefliği, daha sonra da müzik yönetmenliği yaptı.

1978-1983 arasında Londra Filarmoni Orkestrası'nı yönetti ve 1983-1988 arasında müzik yönetmenliğini yaptı. 1989'da ölen Herbert von Karajan'ın yerine Berlin Filarmoni Orkestrası'nın müzik yönetmenliğine getirildi. 1990'da ek olarak, Berlin Gustav Mahler Orkestrası'nın yöneticiliğini de üstlendi. Ekim 1991'de Viyana Devlet Operası'ndaki görevinden ayrıldı.

2000 yılında mide kanseri teşhisi kondu ve o yıldan beri bu hastalıkla mücadele etmektedir. Bu mücadelede en büyük etken gene uğraştığı müzik yardımcı olmuştur kendisine. Mahler Oda Orkestrası ve 2003'te yeniden kurduğu Luzern Festival Orkestrası ile birlikte çalışmaya devam etmektedir.

diğer albümleri

sanatçının çok sayıdaki albümü için
aşağıdaki linke bakınız..



Giovanni Battista Pergolesi-Stabat Mater

Besteleri arasında en müstesna yeri işgal eden Stabat Mater basit yapısı ve melodideki doğallık, duygu yoğunluğu ile benzerlerinden bir adım öne çıkar. kimi zaman tekrara ve monoton ritimlere takılı kalsa da bu bir kusur değildir, tam tersine, esere perdahlanmış, kendi içinden yansıyan bir parıltı ile aydınlanan mermer görüntüsü verir.


0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..