...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

9 Kasım 2011 Çarşamba

.:Four Famous German Sopranos-1998-Rethberg-Teschemacher-Müller-Lemnitz:.





Four Famous German Sopranos

Elisabeth Rethberg (1894-1976)
01. Tannhäuser-Dich, Teure Halle
02. Lohengrin-Einsam In Trüben Tagen
03. Aida-Ritorna Vincitor
04. Aida-O Patria Mia
05. Die Afrikanerin-Leb'wohl, Freundlich Gestade

Maria Müller (1889-1958)
06. Der Freischutz-Wie Mahte Mir Der Schlummer
07. Tannhäuser-Zurück von Ihm
08. Lohengrin-Das Süsse Lied Verhallt

Tiana Lemnitz (1897-1994)
09. Der Freischütz-Und Ob Die Wolke Sie Verhülle
10. Tannhäuser-Allmächt'ge Jungfrau
11. Lohengrin-Euch Lüften, Die Mein Klagen
12. Othell-Sie sass voll Leide Auf Oder Heide

Margarete Teschemacher (1903-1959)
13. Oberon-Ozean, Du Ungeheuer
14. Die verkaufte Braut-Endlich Allein
15. Madame Butterfly-Bald Sind Wir Auf Ser Höh'
16. Tosca-Nur Der Schönheit Weiht'Ich Mein Leben


albüm bilgisi

Neredeyse geçtiğimiz yüzyılda dünyaya gelen bu ve artık unutulmaya yüz tutan bu 4 kadın opera sanatçısının bir araya getirildiği güzel bir albüm. Hepsi için ortak şeylerin başında -seslerinin oldukça saf-lirik-canlı ve güçlü olduğu söylenmiştir. Keyifli dinlemeler..



Elisabeth Rethberg

1940'ların başlarında, Birinci Dünya Savaşı aktifdöneminlerinde uluslararası itibara sahip bir opera şarkıcısı idi. Döneminde en büyük opera sanatçısı olarak selamlandı. İtalyan Amerikalı sopranı Rosa Ponselle New York Metropolitan Operasında soprano olarak yer alırken daha koyu ses rengine ve daha geniş bir ses sınırına sahip Rosa ile karşılaştırılırken sahip olduğu ses Lirik rengi ve özelliği sayesinde opera tarihinin en güzel eserlerini seslendirdi.



Maria Müller

Çekoslovak-Avusturya'lı Operatic Soprano (1889-1958) Bohemia Terezín'de doğdu. Çekoslovakya doğumlu bu büyük sanatçı Erik Schmedes ile Viyana'da okudu. Aynı zamanda Prag 1921-1923 Deutsches Theater (Alexander Zemlinsky opera Kleider machen Leute gözden geçirilmiş versiyonunun galasında Nettchen rolünü seslendirdi) ve Staatsoper Münih 1923-1924 'te çalışmalarını seslendirdi. 21 Ocak 1925 tarihinde New York'taki Metropolitan Operası'nda ilk çıkışını yaptı.

Son derece başarılı bulundu. Aynı yıl o Donna Elvira Don Giovanni seslendirdi. Başka bir çok eser seslendiren sanatçı 1930-1939 yılları arasında Wagner eserlerini seslendirdi. Wagner operalarının vaz geçilmez sanatçılarındandı. Bunun dışında Gluck eserlerini de büyük bir başarıyla seslendiren sanatçı sıcak ve canlı bir ses tonuna sahip nadir bulunan sopranolardandır.



Tiana Lemnitz

Alman Operatic Soprano (1897-1994) Almanların lirik sopranolarından biridir. Sanat kariyerine ikinci dünya savaşı sırasında Christoph Willibald Gluck tarafından hazırlanmış bir opera olan "Orpheus ve Eurydice"'te "Eurydice" karekteri olarak başladı.

On çocuklu müzikal bir ailenin içinde dünyaya geldi. Yedi yaşındayken şarkı söylemeye başladı ve 15 yaşında o Metz Müzik Okulu girdi. Daha sonra Frankfurt Hoch Konservatuvarı'nda çalışmaya başladı. 1921 yılında Albert Lortzing'in Heilbronn da sahneye koyduğu "Undine" Operası onun başlangıcı oldu. Dresden de (1931-1934) yılları arasında çok sayıda konuk oyuncu olarak görev aldı ve Almanya'nın bir çok kentinde Opera sanatçısı olarak görev yaptı.

Daha sonraları ünü Almanya dışına çıkarak Londra Royal Opera House'da, Teatro Colon, Buenos Aires ve New York Metropolitan Operası'nda konuk oyuncu olarak görev yaptı. Geniş bir opera repertuarına sahip sanatçı 1937 yılında prestijli bir unvan "Kammersängerin" verildi. Berlinde 1994 yılında öldü.



Margarete Teschemacher

Alman Operatic Soprano (1903-1959) Margarete Teschemacher 1903 yılında Köln'de doğdu. Alman Operalarını seslendiren başarılı isimlerden biridir. Ses rengi sıcak lirik ve dramatik özellikleri bir arada bulundurması sebebiyle ender bulunan seslerden biridir. Aynı zamanda sahne de de çok iyi performans göstermesi sebebiyle aranılan sanatçılardan olmuştur.

Bir çok operada görev alan sanatçı 56 yaşındayken, 1959 yılında Bad Wiessee'de öldü.

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..