...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

28 Temmuz 2011 Perşembe

.:Andy Sheppard-2009-Movements In Colour:.





01-La Tristesse Du Roi
02-Bing
03-Nave Nave Moe
04-Ballarina
05-May Song
06-We Shall Not Go To Market Today
07-International Blue

albümde çalan sanatçılar

Andy Sheppard - soprano and tenor saxophones
John Parricelli - acoustic and electric guitars
Eivind Aarset - guitar, electronics
Arild Andersen - double-bass, electronics
Kuljit Bhamra - tabla, percussion


albüm bilgisi

1957 yılında doğan İngiltere'nin önde gelen tenor ve soprano saksafoncusu. 19 yaşındayken ilk defa dinlediği John Coltrane'ın müziği onu öylesine etkilemişti ki ilk işi gidip kendisine bir saksafon almak olacaktı.

80'li yıllar boyunca çok sayıda müzisyenle çalışarak kısa sürede ismini duyurmaya başladı. 1988 ve 1989 yılında En İyi Enstrumantalist Ödülü, 1990 yılında Big Band Ödülü'nü aldı. Bu kadar kısa sürede başarılı olmasını sağlayacak üç özelliği şu şekilde sıralayabiliriz belki ; cesur, araştırmacı ve yaratıcı olması.

1980'lerin sonunda Avrupa'dan caz gündemine giren en önemli saksofonculardan biri olan Sheppard, Carla Bley ve Steve Swallow'la yaptığı çalışmalarla yıldızı parladı. Blue Note ve Verve gibi büyük firmalardan yayımlanan albümleri eleştirmenlerden övgü aldı.

1990’ların sonunda büyük plak firmalarına posta koyup, Provokatör Plak adlı bağımsız bir firmayla anlaştı. (Bu konuda kendisinin söyledikleri: "Büyük şirketler olaya matematiksel bakıyor. Moda akımlar yaratmaya, müzikçileri şekillendirmeye çalışıyorlar. Küçük bağımsız şirketlerse aile gibi. Bu ortamda sanatçı daha yaratıcı olabiliyor. Provokatör şirketin sadece ismi. Müzisyenleri teşvik eden, farklı şeyler yapmaları için cesaret veren bir firma. Egzantrik ve uçuk işler değil yayımladığı. Tutkuyla üretilen, müziğe kendini adamış, kararlı sanatçıların eserlerini yayımlıyor.") Artık albümleri bu firma tarafından yayımlanıyor.

Müziğini de şu şekilde tanımlamış Sheppard;

"Müziğim biraz da rastlantılarla şekilleniyor. Müzisyen dostlarım gelip, şöyle bir şey yapalım, diyorlar. Kabul ediyorum, deniyoruz. Mesela Türk müzikçiler gelse, birlikte şu projeyi yapalım, deseler hemen kabul ederim. Plan, program yerine insani ilişkilerle müziğim gelişiyor, biçimleniyor. Benim için, klasik ritim eşliğinde, tabla eşliğinde ya da DJ ve drum'n bass eşliğinde çalmak birbirinden farklı değil. Bazen insanları kışkırtmak gerekiyor, DJ'lerle bunu yapmak mümkün... Önemli olan, müzikal açıdan hep bir adım ilerde olabilmek."

1998 yılında bir de saksafon konçertosu besteleyen sanatçı, bu eseri içinde şunları söylemiş:

"İlk bestemdi. Orkestra için yazmak çok farklı bir iş. Öncelikle öğrenecek çok şey vardı. Sonuçta cesur bir çalışma çıktı ortaya. Emprovize çalınacak bölümleri olan, senfonik şiir gibi bir eser oldu. "

Son olarak John Fordham'ın sanatçı hakkında söylediği şeyleri yazalım:

"Grubuyla beraber öyle güçlü bir "unplugged duygu" yaratıyor ki, Jan Garbarek'in sabır ve kırılganlığını duymamak elde değil. Saksofondaki akışkan ifadesinin delili olan son albümü "Learning To Wave", devraldığı caz geleneğinin önünü nasıl açtığının ve ona nasıl evrensel bir sıcaklık kazandırdığının da ispatı. Sheppard, grubuyla yaptığı çalışmaların dışında, tiyatro, dans toplulukları, televizyon ve radyo için yaptığı müziklerle de muteber bir isim.

İngiliz cazcısı ama, bel bağlılığı sadece soğuk ada tonları değil: Güney Afrika'dan Hindistan ve Malezya'ya pek çok müzisyenle çalışan Blythe, Avrupa klasik müziğinden etkilendiği kadar, Afrikan-Amerikan kökenli cazdan da etkilendi. Yeni bir yüzyıla uzun bir geleceği taşıyan dinamolardan biri.."

Sheppard 2000 yılında bir konser vermek için İstanbul'a da gelmişti.



diğer albümleri

-1987-Andy Sheppard with Randy Brecker vb..
-1989-Introductions In The Dark
-1990-Soft on The Inside
-1990-66 Shades of Lipstick
-1991-In Co-Motion
-1993-Rhythm Method
-1994-Delivery Suite
-1995-Inclassifiable
-1996-Moving Image
-1998-Learning to Wave
-2000-Dancing Man & Woman
-2001-Nocturnal Tourist with John Parricelli
-2001-Music for a New Crossing with Kathryn Tickell
-2003-PS with John Parricelli
-2006-The Birds
-2009-Movements in Colour

katkıda bulunduğu albümler

-1994-Songs with Legs
-2006-Deep River with Joanna MacGregor

web sayfası

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..