...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

7 Aralık 2010 Salı

.:Anton Karas-Der Dritte Mann-Wiener Unterhaldungsorchester:.




01. The Third Man-Der Dritte Mann
02. Johann Stauss-Hier In Diesem Land
03. Franz Lehar-Maderl Fein, Sagg Nicht Nein
04. Emmerich Kalman-Die Madis, Die Madis
05. Franz Lehar-Da Geh Ich Ins Maxim
06. Emmerich Kalmanan-Komm'mit Mir Ich Tanz Mit Dir
07. B. Grannistatten-Im Leben Geht Alles Hübsch Langsam
08. R Benatzky-Im Salzkammergut
09. R. Benatzky-Was Kann Der Sigismund Dafür..
10. Paul Lincke-Nimm Mich Mit In Dein Kammerlein
11. Carl Ziehrer-Legt Dein Handchen fest in Meine Hand
12. Franz Lehar-Dein İst Mein Ganzes Herz
13. Emmerich Kalman-Tanzen Möcht Ich
14. Carl Millocker-Tarantella
15. Carl Zeller-Als Geblüht der Kirschenbaum
16. Robert Stolz-S'Glückerl
17. Edmund Eisler-Küssen İst Keine Sünd
18. Franz Lehar-Warum Hat Jeder Frühling
19. Paul Abraham-Aus Der Operette Die Blume von Hawai
20. Franz Lehar-Vilja Lied
21. Hugo Felix-Lindenbaum


albüm bilgisi

1906 Viyana doğumlu-İşçi ailenin 5 çocuğundan biri-çocukluğundan beri müziğe meraklı oldu hep bir enstruman çalmak istedi-12 yaşındayken babaannesinin tavanarasında sakladığı zither (bir tür kanun) ile çalışmasına izin verildi-onun dışında kalan zamanlarında fabrikada çalışıyordu, 1924 yılında Viyana Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları'nda okumaya başladı-gene aynı zamanda çalışıyordu.

Aradaki savaş yılları orada burada müzik yapıp çalışmakla geçti, 1948 yılında rastlantı sonucu yönetmen Carol Reed'in filmine müzik yapınca tanınmaya başladı, sonraki yıl yaptığı Tema de Harry Lime adlı parça yarım milyon kopya satarak o ana kadar görülmemiş bir başarı kazandı. Sanatçı 1985 yılında ölmüştür.



Der Dritte Mann (The Third Man)

Sinema eleştirmeni Roger Ebert'e göre "müziğinin, ana fikrine ve eylemlerine bu kadar kusursuzca uygun düştüğü başka bir sinema filmi yoktur". Bu kara filmin karamsar ve melankolik havasını pekiştiren en önemli etmenlerden biri de Anton Karas'ın özellikle bu film için bestelediği ve zither'i ile seslendirdiği filmin unutulmaz tema müziğidir. Film ekibi, sanatını kafe ve birahanelerde icra ederek hayatını kazanan bu zither virtiözünü çekimler sırasında tesadüfen bu birahanelerden birinde yemek yerlerken keşfetmişlerdir.

Türkiye'de geçmişte filmle ilgili yazılmış birçok makalede Anton Karas'ın çaldığı bu müzik aletinin hatalı olarak sitar olduğu yazılmıştır, oysa filmin tema müziğinde kullanılan müzik aleti sitar değil zither'dir, zither Doğu Avrupa'ya özgü kanuna benzer bir müzik aletidir.

zither



Filmin en ünlü sahnelerinden birinde, lunaparktaki devasa dönme dolaba binmiş olan Lime (Orson Welles) yukarıdan bakıldığında karıncalar gibi gözüken insanlara küçümseyerek bakar ve şu meşhur sözleri sarfeder:

« ...İtalya'da 30 yıl boyunca Borjiyalar hüküm sürdü, bu süre içinde hep kan döküldü, cinayetler işlendi yani hep savaş, kıyım ve terör vardı. Ama Michelangelo, Leonardo da Vinci ve Rönesans'ı da onlar yarattı. Oysa İsviçre'de 500 yıl boyunca barış, kardeşlik ve demokrasi vardı, ama buna karşılık ne yaratabildiler? Sadece guguklu saati! »

(İşlediği suçları ve cinayetleri haklı gösterebilmek için Lime'ın sarfettiği bu pervasız replik Graham Greene'in özgün senaryosunda yer almıyordu, senaryoya Orson Welles tarafından ilave edilmişti.)



film bilgileri

Yönetmen: Carol Reed
Yapımcı: Carol Reed,Alexander Korda,David O. Selznick
Senarist: Graham Greene
Müzik : Anton Karas
Görüntü yönetmeni :Robert Krasker
Yapım Yılı / Ülke : 1949 İngiltere
Süre : 104 dakika Siyah-beyaz
Tür :Kara film, gerilim, psikolojik, soğuk savaş
Oyuncular : Joseph Cotten,Alida Valli,Trevor Howard,Orson Welles

Konusu: Film, II. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında, Amerikalı üçüncü sınıf ucuz roman yazarı Holly Martins'in (Joseph Cotten) eski arkadaşı Harry Lime'ın (Orson Welles) kendisine önerdiği iş teklifini değerlendirmek üzere Avusturya'nın bölünmüş kenti Viyana'ya gelmesi ile başlar. Kente gelir gelmez arkadaşının esrarengiz bir şekilde öldüğü haberini alan Martins araştırmaları sonucunda sefalet ve karaborsanın kol gezdiği, çeşitli uluslardan insanların bir arada yaşadığı bu şehirde birçok şeyin göründüğü gibi olmadığını keşfeder.

"Üçüncü Adam" ilk gösteriminin yapıldığı Cannes Film Festivali'nin büyük ödülü Altın Palmiye'yi kazandı. Ertesi yıl "en iyi İngiliz filmi" dalında BAFTA ödülünü aldı. Ayrıca filme siyah beyaz dalında "en iyi görüntü yönetimi" Oscar'ı verildi (Robert Krasker), "en iyi yönetmen" ve "en iyi kurgu" dallarında da aynı ödüle aday gösterildi.

Graham Greene'in romanı Üçüncü Adam Türkiye'de 1953 yılında Varlık Yayınları'ndan çıkmıştır.



filmi indirimek için tıklayın

diğer albümler

-Fröhliche Einkehr Beim Dritten Mann-1961 (LP)
-Vienna City Of Dreams-1963 (LP)
-Der Dritte Mann-Wiener Unterhaldungsorchester-1967
-Ein Abend Bei Anton Karas-1973
-The Viennese Strings Of Anton Karas Of Third Man Theme Fame
-G'schichten Aus Dem Wiener Wald (LP)

singles & EPs

-The "Harry Lime" Theme-1949
-"The Third Man" Theme / The Cafe Mozart Waltz-1950
-Das Harry Lime Thema / Der Café-Mozart-Walzer-1957
-Bec U Zvucima Citre-1958
-Wiener Spezialitäten
-Gruss Aus Wien
-Toni Karas Spielt I
-Ein Abend Bei Anton Karas
-Toni Karas Spielt III (Der Dritte Mann)

derleme

1971-The World Of Anton Karas & "Harry Lime"

web sayfası

web1 web2

1 yorum:

L dedi ki...

This is still one of my favorite movies. Before the days of CDs, I hunted down an album of Anton Karas in a used record store. Love that tune.

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..