...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

11 Mart 2010 Perşembe

Dhafer Youssef-2003-Digital Prophecy



1. Diaphanes
2. Aya (1984)
3. Dawn Prayer
4. Sparkling Truth
5. Ysamy
6. Holy Breath
7. Seventh Heaven Suite
8. Wood Talk
9. Holy Lie
10. Flowing Water

Dhafer Youssef oud, vocal
Eivind Aarset guitars, electronics
Ronu Majumdar bansuri
Dieter Ilg acoustic bass
Rune Arnesen drums, programming
Bugge Wesseltoft piano, keyboards
Jan Bang beat programming
Nils Petter Molvaer trumpet



albüm / sanatçı bilgisi

Sufi geleneği ile birlikte mistik öğeleri günümüz modern Caz arenasına ustalıkla taşıyan sanatçı, ud`unu neredeyse şiirsel bir güçle kullanmasıyla tanınıyor. Klasik Arap Ezgileri ile süslü müziği ve geniş vokal tekniği ile tanınan Dhafer Youssef, ilk albümü Malak`ı 1999 yılında yayınladı. Youssef, albümde Arap dünyası esintili sözleri, ritimsel gücü ve benzersiz doğaçlama teknikleri ile Doğu ve Batı dünyalarını ustalıkla buluşturmayı başardı.

1999 ve 2001 yılları arasında Dhafer Youssef Quartet adını verdiği orkestrasıyla Avrupa`da seri konserler gerçekleştiren sanatçı kısa sürede dünya müziğinin en önemli isimlerinden biri haline geldi. Electric Sufi adlı ikinci albümünün kayıtlarını New York, Köln ve Paris`te tamamlayan Youssef, esas çıkışını ise Digital Prophecy adını verdiği üçüncü albümüyle gerçekleştirdi. Albümde, Norveç Caz dünyasının önde gelen isimleriyle birlikte çalışan Youssef, geleneksel Arap ritimlerini Modern Caz Emprovizasyonlarıyla süsledi.

1967 yılında Tunus' da doğmuş. Yokluk içinde geçirmiş çocukluğunu. 7 kardeşiyle Tunus'un ufak bir sahil kasabasında büyümüş.O yoksulluk içinde sahilden topladığı öte beriyle ilk udunu yapmış. Ancak sonraları düğünlerde şarkı söyleyerek kazandığı paralarla ilk gerçek udunu alabilmiş. Udu onu memleketine, doğduğu büyüdüğü topraklara bağlamış, Ud'un sesine aşık olmuş. Ud sayesinde kendi müzikal kökleriyle bütünleşmiş. Sonraları ise müziğe duyduğu açlığı gidermek için Viyana' ya gitmiş, hatta ilk defa 19 yaşında Viyana' da görmüş piyanoyu. Orada bir sürü işe girip çıkmış. Bulaşık yıkamış, pencere temizlemiş, garsonluk yapmış. Hepsini de müziğe devam edebilmek için, müzikle bağını koparmamak için yapmış ve ilk albüm “malak”tan sonra dünya jazz camiası tarafından keşfedilmiş.

Arto Tunçboyaciyan, Eivind Aarset, Nils Petter Molvaer, Bugge Wesseltoft, Renaud Garcia Fons gibi yeni jazz dünyasının efsane isimleri ile birlikte çalışan Youssef, 2006 yılında da Akbank jazz festivali kapsamında Cemal Reşit Rey'de bir konser vermek üzere ülkemize gelmişti.

diğer albümler

-2010 Abu Nawas Rhapsody
-2007-Wolfgang Muthspiel-Glow
-2006 Divine Shadows
-2004 Arve Henriksen-London Jazz Festival
-2003 Digital Prophecy
-2001 Electric Sufi
-1999 Malak

web sayfası

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..