...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

13 Eylül 2009 Pazar

Sharon Isbin-New York Philharmonic


Concierto De Aranjues; Rodrigo
01 - I. Allegro Con Spirto
02 - II. Adagio
03 - III. Allegro Gentile

Guitar Concerto,a.501,Heitor Villa-Lobos
04 - I. Allegro Preciso
05 - II. Andantino E Andante

Concierto del Sur, Maniel Ponce
07 - I. Allegretto
08 - II. Andante
09 - III. Allegro Moderate E Festivo




albüm/sanatçı bilgisi

Villa Lobos 1887-1959 yıllarında yaşamış Brezilya'lı ünlü bestecidir. Bachianas Brasileiras isimli 9 enstrumantal parça Bach 'a olan hayranlığı sebebiyle ortaya çıkmıştır. Gerçekten çalınması oldukça zor ancak muhteşem eserlerdir. Klasik müziği kendi ülkesinin müziğiyle bütünleştirmeyi becerebilmiş bir bestecidir.

villa lobos web site

Sharon İsbin gitar 'da akla gelen ilk kadın sanatçılardandır. Olağünüstü lirizmi ve tekniği vardır. Zamanımızın "üstün gitaristi" olarak tanımlanır. Açıkcası bu tanımlamayı hak ettiğini de düşünmekteytim.

Ülkemize de gelerek konser vermiştir. Barok, İspanyol/Latin ve 20.yy müziğinden caz füzyona kadar birçok müzik türünü kapsayan 25' in üstünde albüm içeren diskografisi, sanatçının çok yönlülüğünü yansıtmaktadır. Ve doğal olarak bu özellikleriyle 2005 yılında "En İyi Klasik Albüm" dalında "
Latin Grammy Ödülü "almıştır.

Dinlemek isterseniz buraya eklenmiş olan bu albüm en iyi çaldığı eserler olarak yorumlanan bestecilerin eserlerinden oluşmuş bir albümdür.

Klasik gitar , teknik olarak çalınması zor olan ve biraz güç isteyen bir çalgı olduğundan klasik gitar litaratüründe kadın gitarcılar çok fazla yoktur. Elimden geldiğince Sharon İsbin' le başlayarak diğer kadın gitarcıları da tanıtmaya çalışacağım.

Uzun yıllar erkeklere özgü olma özelliğini koruyan gitar Sharon' la birlikte kadınlarında tüm teknik özellikleriyle çalabileceği bir çalgıya dönüşmüştür.

Ancak Sharon' un sonradan lezbiyen olduğunu açıklamış olması bende bir hayal kırıklığı yaratmış olsa da bildiğim diğer kadın gitarcılar bu hayal kırıklığını bir parça da olsa düzeltmiştir.

web sitesi

Rodrigo için ise söylenecek çok şey var. Ne yazık ki kendisini sadece gitar konçertosuyla tanıyoruz. Oysa gitar çalmayı bilmediğini yazmış olsam şaşırtıcı olur mu acaba?.

Evet bu büyük besteci aslında piyanisttir ve gitar çalmayı bilmez. Üç yaşında görme yeteneğini kaybeden sanatçı, görme engelli sanatçılardandır. Türk piyanist Victoria Kamhi ile olan evliliğinden bir kızları dünyaya gelmiştir. İspanyanın yetiştirdiği en büyük bestecilerdendir.

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..