...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

6 Ağustos 2009 Perşembe

Mahler 5- Gustavo Dudamel



1- Trauermarsch
2- Stürmisch bewegt
3- Scherzo
4- Adagietto
5- Rondo-Finale

şifre=www.kevokmusic.com


albüm bilgisi

Gustav Mahler , 1860 yılında dünyaya gelen romantik dönem bestecilerindendir. Ancak şunu söylemeliyim ki romantik dönem bestecilerinden oldukça farklı bir yapısı da vardır. Bu sebeple de yaşadığı yıllar içersinde pek anlaşılmayan bestecilerden bir tanesidir.

Çok sonraları 20. yüzyılın başında Klasik müzikte modern müziğin etkisini görmeye başladığımızda hatırlanan bir bestecidir. Çünkü eserlerinde döneminin çok ötesinde bazı farklılıklar vardır.

Ölmeden önce “Benim zamanım da gelecektir” cümlesi ölümünden çok sonraları gerçekliğine kavuşacaktır.

Müzik tarihçileri Mahler' in müzik serüvenini üç bölümde incelerler.

Birinci döneminde, alışıldık müzik yapısından farklı olarak gerilimli, canlı orkestra düzenlemeleri ve o dönemde popüler müzik olarak adlandırılan müziklere alaycı tavırlar yer alır.

İkinci döneminde Mahler' in eserlerinde yorumların daha ağır bastığını görmekteyiz. Buraya aldığım 5. senfoni bu döneme ait bir eserdir ve bence de Mahler' in en iyi eserlerinden biridir.

Son dönemi ise yine oldukça karanlık bir evre içindedir.

“"Mahler müziğinin dünya vadisindeki yaşamı, sokakta başlar ve sonsuzlukta biter...Mahler, adiliğe karşı tepkisini kendi araçları ve abartılarıyla vermektedir."
(Paul Stefan)

Bu albüm çağımızın dahi şeflerinden Gustavo Dudamel tarafından yönetilmiştir.Venezüella' lı bu müzisyen bir çok anlamda müzik tarihine şimdiden altın harflerle yazılmış biridir.

Ülkesi bir çok anlamda pek te iç açıcı bir durumda değilken ve özellikle çocukların eğitimsizliği, suç oranlarının fazlalığı gibi gerçeklerin önlenebilmesi için ülkesini yönetenler Klasik Batı müziğinden yaralanma gibi bir politika gerçekleştirmiştir. Ülkenin her yerinde özellikle dar gelirli çocukların yaşadığı mahallelerde çocuklara Klasik batı müziğiyle ilgili derslerin verilmesiyle başlayan politika meyvelerini vermeye başlamıştır.

Şu anda klasik batı müziğinin en fazla dinlendiği ülkelerin başında gelmektedir. Ve okullarında klasik batı müziği eğitimi her anlamıyla yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Sadece okullarında değil küçük yaşta cezaevine giren çocuklar içinde verilen bu eğitim gelecek nesillerin çok daha farklı olacağının müjdesidir. İşte bu çalışmalar içersindedir bu ünlü dahi şef. Saygı duyuyor ve selamlıyorum büyük ustayı.

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..