...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

6 Ağustos 2009 Perşembe

Dominico Scarlatti-Sonatas



1-Sonata for keyboard in E minor, K. 394
2-Sonata for keyboard in E major, K. 395
3-Sonata for keyboard in C minor, K. 115
4-Sonata for keyboard in C minor, K. 116
5-Sonata for keyboard in F minor, K. 69
6-Sonata for keyboard in A major, K. 113
7-Sonata for keyboard in A major, K. 114
8-Sonata for keyboard in E major, K. 215
9-Sonata for keyboard in E major, K. 216


şifre=www.kevokmusic.com



albüm bilgisi

Sıradışı bir müzisyen Anderas Staier. Ülkemize de gelerek konser veren bu sanatçıyı farklı kılan ya da sıra dışı kılan nedir.?

Her şeyden önce Mozart yorumuyla Klasik Batı müziğiyle ilgilenenler ve uygulayanları ikiye bölen birsavaşa yol açmıştır .Ondan yana olanlar ve olmayanlar şeklinde tam bir karmaşanın yaşanmasına sebep olmuş bir müzisyendir.

Klasik batı müziğinin katı ritüelleri vardır. Bazen bu müziğin eğitimini almış olsamda uzaklaşmama sebep veren şeyde bu ritüelleridir.Her dönemin kendine özgü bir uslubu vardır ve bu uslubun dışına çıkmak kesinlikle yasaktır.İnsanı boğan hatta yok edecek kadar katıdır bunlar.

Mozart 18.yüzyılda yaşamış bir müzisyendir bildiğiniz gibi. Klasik batı müziğinin klasik döneminde yer alan Mozart' ın eserleri Barok dönem bestecilerinden biraz daha sadedir. Bu dönemin müziklerinde Barok dönemdeki gibi abartılı süslemeler hemen hemen yoktur. Ama buna rağmen Mozart süslemeye yer veren bir sanatçıdır. Özellikle niyese herkesin Türk Marşı olarak bildiği piyano sonatının son bölümünde Türk müziğine benzer etkiyi yaratabilmek için bir çok farklı yöntem kullanmıştır.

Mozart' ın kendi el yazmalarına baktığımız zaman bu eserin son derece sade yazıldığını görmekteyiz.Ve 20. yüzyıl müzisyenleri de müzikte kullanılan süslemeleri cinayet olarak yorumlar. Staier ise Mozart' ı seslendirirken alabildiğince fazla süsleme kullanmıştır. Bu süslemelerin kaçta kaçı Mozart' ın kaç ta kaçı yorumcunundur tartışılabilir. Süslemeden yana olmayanlar Mozart' ı katlettiği yolunda fetva verirken serbestliği savunanlar Staier' in yanında olmuşlardır.

2004 yılında ülkemizde konser vermek üzere gelmişken bu konserini izleyen biri olarak harika bir iş çıkardığını söylemeden geçemeyeceğim.Açıkcası Mozart yaşayıp bu konseri izlemiş olsaydı o şen kahkasını atardı diye düşünüyorum.Hatta Staier' in yanına gidip onu kucaklardı tüm çocuksu coşkusuyla.

web sayfası

Aşağıya almış olduğum eser Mozart’ın değil. Eser Dominico Scarlatti' ye ait. Farklı bir zamanda bu besteciyle de ilgili kısa bilgiler verilebilir. Bence bu CD' de önemli olan besteciden çok seslendiren kişi olduğundan yorumcuyu anlatmayı uygun buldum.

Aykırı bir yorumcuyu dönemin tüm özelliklerini nefis bir şekilde sunarken dinleyeceksiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..