...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

3 Şubat 2012 Cuma

.:Heinrich Schiff-Elisabeth Leonskaja-Rachmaninoff-Dvorak-Sibelius:.





Rachmaninoff: Sonata in G minor, Op.19 for Cello and Piano

1. I Lento-Allegro Moderato
2. II Allegro Scherzando
3. III Andante
4. IV Allegro Mosso

5. Sibelius:Malinconia Op. 20 for Cello and Piano
6. Rachmaninoff: Vocalise Op. 34 No.14 Transcribed
7. Dvorak: Polonaise for Cello and Piano



albüm bilgisi

Kimler vardı bu albümde?

Jean Sibelius (1865-1957)

19. yüzyılların sonuyla 20. yüzyılın başlarının klasik müzik tarihinde adı geçmiş değerli Finlandiyalı bestecidir. Müziği Finlandiya'nın ulusal kimliğinde büyük rol almıştır. Müzikle iç içe bir aileden gelmiştir.


Sergei Vasilievich Rachmaninoff (1873-1943)

Rus Pianist ve bestecisi. 20. yüzyılın en büyük piyanist ve bestecilerinden birisidir. Rus romantizminin son büyük bestecisi ünvanını taşır. Ülkesindeki Bolşevik Devrimi'nden sonra ABD'ye yerleşmiş ve ABD vatandaşı olmuştur.


Antonín Dvořák (Prag-1841-1904)

Klasik batı müziği bestecisi ve keman ve org virtüözüdür. Bedřich Smetena’dan etkilenerek besteci olmaya karar vermiş. En popüler eseri "9. Senfoni"dir. Bu eserin popülerliği sebebiyle uzun zaman diğer eserleri gözardı edilmiştir. Brahms etkisinin açıkça görülebildiği 8 numaralı Sol Majör Senfonisi'de oldukça popülerdir. 7 numaralı Re minör Senfonisi en önemli eserlerindendir. Bestelediği 10 opera arasında ise Rusalka baş yapıtıdır ve yurtdışında tanınmasını sağlamıştır.

Dikkat edersek sanatçıların hepside "Geç Dönem Romantikleri" nden (Bazı müzik tarihçileri bu döneme İkinci Romantikler'de der) Romantik dönem aslında 19. yüzyılda başlıyor ve 20. yüzyıla kadar devam ediyor. Bu sanatçılarda romantik dönemin ikinci kısmında ortaya çıkmış sanatçılardan.

Klasik müzikte önemli bir dönemdir. Bu dönemde müzikte çok büyük gelişmeler olmuştur. Alışagelmiş müzik cümleleri yerine daha uzun müzik cümlelerinin kullanıldığı bir dönemdir. Özellikle armonik yapı son derece renklidir. Senfonik olarakta farklı yazımlar ortaya çıkmıştır yani orkestra olarak.

Bu dönemde piyanonun çok önem kazandığını görmekteyiz. Besteciler piyano ağırlıklı eserler yazmıştır, bunun nedenini şöyle açıklayabiliriz; piyanonun geniş oktava sahip olabilmesi bestecilerin duygu ve düşüncelerini daha kolaylıkla yansıtabilmesi açısından bu çalgıya daha fazla önem verilmesini sağlamıştır.

Edebiyatta romantik akım derken bilinen anlamda duygusallığı aklımıza getirmememiz gerektiği gibi müzikte de tıpkı edebiyatta olduğu gibi duyguların tüm çıplaklığıyla yani tüm gerçekliğiyle ortaya konulması notalar yoluyla yapılmıştır. Romantizim olduğu gibi tüm duyguların kısacası iç dünyanın aktarımıdır.


Blogta daha önce Rachmaninoff albümüne yer vermiştik. Piyano da çalınması en zor eserlerden bir tanesi olan Rachmaninoff' un 3 no' lu piyano konçertosunu belki de en iyi çalanlardan Martha Argerich yorumlamıştı. Buradan bakabilirsiniz.

Yorumculara da bir göz atalım;


Elisabeth Leonskaja

1945 Tbilisi doğumlu Rusya'lı Pianist ve Piyano Öğretmeni.

çıkardığı albümler

2010-Beethoven: Klaviersonaten Op.109-Piano Sonatas
2010-Tchaikovsky: Piano Concertos 1-3, Concert Fantasia
2009-Chopin: Vier Scherzi, Noturnes, Fantaisie Impromptu
2009-Viennese Waltz Transcriptions
2009-Chopin: Masterworks II
2009-Chopin: Masterworks II
2007-The Nocturnes
2007-Tchaikovsky: Symphonies-Piano Concertos
2006-Mendelssohn: Klavierkonzerte No 1-2 Klavierwerke
2006-Brahms: Klavierwerke Op.116-119
2004-Schubert: Piano Sonatas D958-D960
2004-Schubert: Impromptus D899-D935
2003-Schubert: Klavierwerke
2002-Chopin: Piano Concertos No.1 & 2
2001-Schubert: Fantasy in C 'Wanderer'
2001-Dmitri Shostakovich: Piano Concertos No.1 & 2

web sayfası



Heinrich Schiff

1951 Gmunden doğumlu Avusturya'lı çellist ve Orkestra Şef'i.

Hem Şef hem Çellist olarak çıkardığı epey albüm var
buradan inceleyebilirsiniz.

web sayfası

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..