...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

6 Ocak 2010 Çarşamba

Toumani Diabaté-Songhai-2 / Afrikan Kora

Toumani Diabate-Songhai 2



01. Sute Monebo
02. Niani
03. Pozo Del Deseo
04. Monte De Los Suspiros
05. Djamana Djana
06. De Jerez A Mali
07. Ndia
08. De La Noche A La Manana
09. Mali Sajio
10. Pozo Del Deseo (instrumental)




Toumani Diabate-African Kora


01 - Monsieur Le Maire De Niafunké
02 - Bi Lamban
03 - Debe
04 - Mamadou Boutiquier
05 - Salama
06 - Ai Ga Bani
07 - Soumbou Ya Ya
08 - Bafoulabe
09 - Kaira
10 - Simbo
11- Cheikhna
12 - Naweye Toro
13 - Kala
14 - Yamfa
15 - Kadi Kadi
16 - Gomni
17 - Ali Farka -Kadi Kadi



albüm / sanatçı bilgisi

Gene Mali'den
mükemmel, yaratıcı, yenilikçi ve en önemlisi kültürel köklerini evrensele taşıyan kendine özgü duruşuyla dört dörtlük bir sanatçı..

Toumani Diabate Batı Afrika’nın 21 telli özgün "Kora" enstrümanı dünya müzik haritasına yerleştireli neredeyse yirmi yıl oldu. Kuşaklardır müzisyen olan Diabate sülalesinin bir üyesi olan 1965 doğumlu Toumani Diabate Batı Afrika’ya özgü “Kora” çalgısını tüm dünyaya tanıtan ve Afrika geleneksel müziklerini tüm dünyaya sevdiren Grammy Ödüllü ( Düet çalışması In the Heart of the Moon ileEn iyi geleneksel müzik albümükategorisinde ) virtüöz ve yaratıcı bir sanatçı..

Toumani Diabate’nin nefes kesen "Kora" tekniğinin en önemli unsuru, birbirine örülerek işlenen bas, ana ritim ve melodi-adeta iki Kora aynı anda farklı ritimlerde çalınıyormuş gibi olması, oysa Toumani her şeyi tek bir Kora ile hallediyor. Normalde dört farklı akort' a (Tomora Ba, Hardino, Sauta ve Tomora Mesengo ) sahip olan Kora, Toumani sayesinde bu albümde beşinci akort'u kulaklarımız ile tanıştırıyor..

diğer albümleri

1988-Kaira
1988-Songhai (with Ketama-Thompson)
1994-Songhai 2 (with Ketama-D.Thompson)
1995-Djelika
1999-New Ancient Strings (with B.Sissoko)
1999-Kulanjan (with Taj Mahal)
2001-Jarabi: the Best of Toumani Diabate
2002-Mali Music (with A.Bocoum-D.Albarn)
2002-Malicool (with Roswell Rudd)
2005-In the Heart of the Moon (with A.F.Touré)
2006-Boulevard de l'Independance
2008-The Mandé Variations
-Toumani Diabate-Afrikan Kora

web sayfası offical site


1 yorum:

sanem uçar dedi ki...

Bu kara kıta bende niyese hep sarı ve kırmızı rengi çağrıştırmıştır. En sevdiğim renkler olmasının etkisi var diye düşünüyorum...

Bir kaç saattir yine bu sanatçıyı dinliyorum ve şu kora adlı çalgı gerçekten büyüleyici bir çalgı.Yani yarım kesilmiş su kabağı ile üstüne inek derisi gerilmiş olan çok telli bir Batı Afrika çalgısı nasıl güzel bir tını yayıyor etrafa anlatılacak gibi değil.

İnsanda derin bir huzur duygusunu oluşturuyor.Arp a benziyor gibiyse de ondan oldukça farklı olağanüstü güzel bir çalgı.

Bu müzisyeni bir açıdan daha önemsiyorum. Kendi ulusal çalgısını böylesine evrensel bir beğeni haline getirebilmiş olması da ayrıca alkışlanacak bir şey.

Bir çok etnik çalgı var ama şu sıralar "Kora" bende öylesine güzel bir etki bırakıyor ki, basit bir müzikte olağanüstü güzel bir armonizeyi duyurabilmiş olmanın muhteşem bir büyüsü var.

Teşekkürler Toumani Diabate ve ona gitarıyla eşlik eden yine kendisi kadar büyük sanatçı Ali Farka Toure de teşekkürü hak edenlerden.

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..