1. Is This Love
2. No Woman No Cry
3. Could You Be Loved
4. Three Little Birds
5. Buffalo Soldier
6. Get Up Stand Up
7. Stir It Up
8. One Love/People Get Ready
9. I Shot the Sheriff
10. Waiting in Vain
12. Satisfy My Soul
13. Exodus
14. Jamming
albüm/sanatçı hakkında
1945 Jamaika doğumlu.
1977 yılında futbol oynarken ayak başparmağında açılan bir yaradan dolayı deri kanseri (melanoma) olduğu ortaya çıktı. Parmağının kesilmesini dini inançları gereği istemedi . 1981 yılında ağırlaşan Marley, son günlerini yaşamak için Almanya'dan ülkesi Jamaika'ya uçakla dönerken durumu kritikleşti. Uçağı acil tıbbi yardım için Miami'ye iniş yaptı. Miami, Florida'daki Cedars of Lebanon Hastanesinde, 11 Mayıs 1981 sabahı 36 yaşında hayatını kaybetti. Son sözleri oğlu Ziggy'ye "Para hayatı satın alamaz" oldu
İnsanların hayatına müzik ve aşk enjekte ederek ırkçılığı ve nefreti gerçekten tedavi edebileceğine inanıyordu. Bir barış mitinginde sahneye çıkacağı sırada silahlı biri evine geldi ve onu vurdu. İki gün sonra o sahneye çıktı ve şarkı söyledi. Ona nedenini sordukları zaman "bu dünyayı daha kötü yapmaya çalışan insanlar bir gün bile dinlenmiyorlar. Ben nasıl dinlenebilirim ki?"
Babası İngiliz donanmasında beyaz bir subay, annesi siyah bir yerliydi. Ülkesinin gettolarında, siyah-beyaz çekişmesinin oldukça çetin olduğu bir dönemde, melez bir çocuk olarak zorluklar gördü. Babasını 10 yaşında kaybedince, annesiyle birlikte başkent Kingston’a yerleşti. Henüz 14 yaşındayken Wailers adını verdiği grubuyla ünlendi. Bazı gece kulüplerinde çıkmaya ve ezilenler için yazdığı şarkıları seslendirmeye başladı.
1966’da Rastafaryanizmi kabul eden Marley, o yıldan sonra rasta giyim tarzını ve saç şeklini benimsedi.
Şarkılarında politik ancak basit bir içerik oldu her zaman, Afrika insanına yapılan insancıl yardımlara şarkılarıyla destek olduğu için 1978 yılılnda Birleşmiş Milletler Barış Madalyası aldı . Bob marley sadece bir iyi bir müzisyen ve Afrikalılar arasında kabul görmüş bir sanatçı olduğu için değil, yaşadığı dönemde siyasi mesajlarıyla insanların tutumlarını ve düşüncelerini gerçekten değiştirmeyi başardığı için de büyük bir efsane haline dönüşmüştür. O'nun büyülü müziği sadece Jamaika'dan çıkmış diğer Reggea gruplarının uluslararası piyasada tanınmasını sağlamakla kalmadı, politik müziğin tarihinde de önemli bir çığır açtı. O şarkılarıyla Afrika'ya dönüş hayaline sığınanlara ve yoksul siyahlara da umut verirken, dünyanın dört bir yanında ezilen insanlara destek oldu.
En tartışmalı şarkısı ‘No woman no cry’ da aslında "Hayır kadın, ağlamak yok" dediği söylenmişse de erkeklerin işine geldiği "kadın yok ağlamak yok" şekli daha çok benimsenmiştir.
Turgutlu'da Bebek Maması üreten bir firma da çalışırken, fabrikanın kuruluş aşamasında Bursa'dan gelen teknik bir gurupla geç saatlere kadar hem çalışıp hem de müzik dinliyorduk. Bazen kendimiz çalıp söylerken bazen müzik setinin sesini sonuna kadar açıp öyle iş yapıyorduk-Yine böyle günlerin birinde gecenin ikisi olmasına rağmen çok yüksek sesle Marley dinlerken çevrede oturanlardan bir gurubun fabrikanın kapısını yumrukladığını görünce bir anda panik yaptık-müziğin sesini kıstık ve aramızdan birini kapıya gönderdik, bizi polise falan şikayet edeceklerini beklerken inanılmaz birşey oldu ve "bu çalan kim abi-çok hoşumuza gitti-bizde size katılabilir miyiz" diye söylediklerinde aklımdan binbir düşünce geçmişti, en baskın olanı da şuydu: "dilini, ülkesini bilmeselerde şarkıların görünmez bir toparlayıcılığı vardı-ezilen insan her yerde aynı duygulara sahipti ve bunu anlatan şarkıları biliyordu bence.."
15 yıl öncesinden kalan bir anı ve albüm..
Çok fazla albümü olduğu için buraya almadım isimlerini
0 yorum:
Yorum Gönder