...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

27 Eylül 2009 Pazar

Davod Azad-Divaane Shams o Bakh



1-Man Aan Maaham
2-Khane Por Nour
3-Man Mast O To Divaane
4-Az To Koja Gorizam
5-Tiz Dovom
6-Dar In Eshgh Bemirid
7-A Mobarak Baad



albüm/sanatçı bilgisi

Klasik İran musikisi ve tasavvuf müziğinde uluslararası üne sahip bir sanatçı Azad, özgün projesi 'Mevlânâ ve Bach Divanı' ile müzikseverler farklı çağ ve coğrafyalarda yaşayan iki önemli ismin sevgi ve müzik dilinde nasıl buluştuklarını keşfedebilir.

Müziğinde Doğu ve Batı'yı sentezleyerek ilerleyen bir sanatçı. Davod Azad'ın müziğinin temelinde sadece 'ilham' var. Hiçbir bestesini saatlerce çalışarak, oturup planlayarak yapmıyor. Sanatçı bir gün Mevlânâ'nın şiirlerini okurken, on beş yıldır Bach müziğini araştıran Melita Kalin isimli piyanist arkadaşı piyanoda Bach'ın eserlerini çalmaya başlamış. Bir anda okuduğu şiirlerle dinlediği müziğin uyumunu fark edip bu projeye başlamış. Mevlânâ'nın şiirini, J. S. Bach'ın müziğiyle harmanlayan Azad, bir yandan da geleneksel İran müziğinin doğaçlamaya yatkın özelliklerinden yararlanıyor.

"Kanımda var" dediği Azeri müziğini, tekke müziğini ve Türk müziğinin tüm renklerini farklı sentezlerle bir araya getiriyor. Sanatçının müzik anlayışına göre, müzik yapan kişinin ön plana çıkmaması gerekiyor. "Kendimi görünmez hissettiğim anda ilham geliyor." diyen Azad, "Ben 'bir'lik ile dinleyiciler arasında ancak köprü olabilirim. Bir müzisyen kendi egosundan kurtulamazsa köprü görevini göremez." şeklinde konuşuyor.

'Bütün kültürlerin kaynağı sevgi'

"Neden Mevlânâ?" dediğimizde "Bir olmak için." diyor Azad. Mevlânâ'nın İran'da doğup Anadolu topraklarında yaşamasının onu bir yere bağlamayacağını ifade eden sanatçı, "Mevlânâ herkese aittir. Onun değerli fikirlerini bütün dünyaya yaymalıyız. Bu şekilde herkesi 'bir' haline getirebiliriz. Sonuçta bütün kültürler ne kadar farklı olsa da kaynağı tek olduğu için birbirine benziyor. O kaynak da sevgidir. Yüzeyleri farklı olsa da ruhunda birdir insanoğlu." şeklinde konuşuyor. İleriki yıllarda Mevlânâ'nın sözleriyle Mozart, Beethoven gibi isimlerin bestelerini de bir araya getirmeyi planlıyor Davod Azad...

Sanatçıya konserlerinde Matthew Barley (
viyolonsel), Hiroko Imai (piyano) ve Sirish Kumar (tabla) eşlik ediyor. Azad'a eşlik eden grup, çok kültürlü yönüyle Mevlânâ'nın ifadelerinin güzel bir yansıması aynı zamanda. "Ben bunu bilerek yaptım." diyor Azad. Birçok farklı kültürden, farklı coğrafyadan müzisyenin ortak bir dille nasıl bir araya gelebileceğini dünyaya göstermeye çalışmış. Bu birleşimden çok büyük kazanımları olduğuna dikkat çekerek ekliyor: "Birçok farklı müziği tanıma imkanı buldum. Aynı zamanda herkesin eşit olduğu bir ortamda kendi müziğimle var olabilmeyi de kendime verilmiş bir hediye olarak görüyorum...

Doğulu yanınızı hissetmek istediğinizde dinlenebilir:)

diğer albümleri:

01-Your Path-Kooye Tou
02-Nour E Jan
03-Meye Bi Rangi
04-Maktab e Tar e Tabriz
05-Dare Meykhaneh
06-Divaane Shams o Bakh


web sayfası

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..