...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

24 Temmuz 2009 Cuma

.:Philip Glass-2002-Intensive Time:.




1.Naqoyqatsi
2.Primacy of Number
3.Massman
4.New World
5.Religion
6.Media Weather
7.Old World
8.Intensive Time
9.Point Blank
10.The Vivid Unknown
11.Definition



albüm bilgisi


İzlemediyseniz önereceğim bir belgesel film herşeyden önce. Açıkcası görüntü geçişleri, ve bu görüntülerin müzikle uyumuyla oturduğunuz yere saplanıp kaldığınız ve kendinizi efsunlaşmış gibi hissedeceğiniz bir filmdir.

Godfrey Reggio yönetiminde Qatsi üçlemesinin sonuncusudur.

Filmde;

Morlon Brando, Elton Jonh, Juila Lois-Dreyfus u kendisi olarak, Bhagman Mirchandani iyi bir işadamı olarak, Steven Soderbergh'i dijital ekranlardaki adam olarak izleriz. Film 2002 yapımıdır.

Ve Film müzikleri minimalizm de en önemli bestecilerden olan Philip Glass yapmıştır ve müziklere ünlü Çinli viyolonselci Yo Yo Ma çellosuyla eşlik etmiştir.

Doğal olarak ortaya müzik adına muhteşem bir şey çıkmıştır. Ama önerim filmini de kesinlikle izlemenizdir. O zaman müzikler de çok daha anlam bulacaktır.

Sayısız albümleri olduğundan sanatçı ile ilgili bilgiyi
web sayfasından ulaşabilirsiniz.

Ancak Minimalizmle ilgili küçük bir bilgi vermekte fayda var;

Amerikalı ressam Ad Reinhardt' ın “Sanat olarak-Sanat” kampanyası ile ortaya çıkmıştır. Süslü anlatım yerine olabildiğince az malzeme kullanarak sanat yapmayı hedefleyen bir sanat görüşüdür.

Doğu sanatı üzerine uzun araştırmalar yapan Reinhardt 1960-67 yılları arasında hep aynı boyda kare tualler kullanıp, tual yüzeyini birbirinden zorlukla ayırt edilebilen siyah renk tabakalarına böler. Böylece minimalist malzemeyi ekonomik kullanıma ön ayak olan sanatçılardan bir tanesi haline gelir.

Müzikte ise Avrupa da egemen olan yeni müziğin karmaşasına tepki olarak ortaya çıkar. Temel ilkesi sürekli olarak yenilenen motiflerde tonalite ve ritimsel olarak belli belirsiz, ağır olan değişim şeklinde ilerleyen müziktir.

Kaynak noktası Amerika olan bu müziğin gelişmesi için besteciler gözlerini yine doğuya dikmişlerdir.

Çünkü;

Asya müziklerindeki tekdüze yineleme özelliği,
Uzakdoğunun gizemli melodileri,
Afrikanın ritimsel çeşitliği minimalizm için doğal seçeneklerdir.

Minimalist besteci melodi, armoni ritim ve biçim gibi müzikte önemli olan unsurları önemsemeyerek, yani bu anlamda bir kaygı duymadan, olabildiğince basit ve sade bir şekilde, hatta tekdüze şekilde melodileri yansıtırken doğal ortamdan büyülenmişcesine insanı kendinden geçiren bir müzik yapmak amacındadır.

Bu müziğin en önemli bestecisi kuşkusuz Philip Grass' tır.Ayrıca; Jonn Adams bu anlamda minimal müzik, jazz ve pop türlerinin bileşkesini ortaya koymuştur.

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..