...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

23 Temmuz 2009 Perşembe

.:Amsterdam Guitar Trio-1994-The Four Seasons:.



1-Spring: Concerto No.1 in E Major
2-Summer: Concerto No.2 in G Minor
3-Autumn: Concerto No.3 in F Mafor
4-Winter: Concerto No.4 in F Minor


albüm hakkında

Müzik tarihçilerinin anlaşamadığı konuların başında Barok dönem gelir. Çoğu müzik tarihçileri Barok dönemi 1580-1750 yılları arasını kapsadığını söyleyerek, Genç, Orta ve Olgun Barok olmak üzere dönemi üçe ayırır. Bazı müzik tarihçileri de Erken ve Olgun Barok diye ikiye ayırır.

Önemli olan bu dönemin kendine has özellikleridir. Rönesans özelliklerinden yola çıkarak yaklaşık yüzelli yıllık bir süreç içerisinde müziğin armonik yapısındaki mükemmelliğe varış en belirgin özelliğidir.

Barok dönem İtalyan bestecilerin önderliğinde gibi gözükse de Bach'la birlikte Alman özellikleri de Barok'ta hissedilir.

Bu dönemin müziğini anlamak için kullanacağımız tek kelime 'karşıtlık' olmalıdır. Hemen her müzikte bu karşıtlık olgusuyla iç içe olursunuz. Eserin yürüyüşünde, ritminde anlatımında ve ruhsal derinliğinde karşımıza hep karşıtlıklar çıkar. Bu da ister istemez konçerto formunun ortaya çıkmasına sebep oluşturur.

Tüm besteciler insana ait duyguları bölümlere ayırarak konçertolarda vermeye çalışmışlardır. Çoşkudan, neşeye, hüzne kadar insana ait tüm duygular müziksel biçimde konçertolarda kendini hissettirir.

Doğal olarak sesin birden yükselmesi ya da alçalması gibi nüans terimleri de bu dönemin içinde ortaya çıkan ve önem kazanan özelliklerdir.


ve Vivaldi..

Bu dönemin 'kızıl papaz' lakaplı müzisyeni bunları en iyi kullanan sanatçılarındandır. Sağlıksız bir çocukluk geçirdiğinden ailesi tarafından papaz olmasına karar verilerek yaşamının büyük bir kısmını burada geçirmiştir. Şanslı bir erkektir. 1704-1740 yılları arasında yetim kızlar için müzik okulu olan Ospedale della Pieta' da besteci, şef ve öğretmen olarak görev yapmıştır. Bir çok aşkları olmasına rağmen özellikle sevgilisi şarkıcı Anna Giraud yaşantısında önemli bir yer tutar.

Oldukça kibirli, haris bir kişiliğe sahip Vivaldi'nin eserleri bu karakterinin tamamiyle dışında büyük bir uyumluluk ve zerafet örneğidir. Ölümüyle hemen unutulan bestecilerdendir.

Ancak her yönüyle farklı bir müzisyen olan Bach sayesinde ölümünden yaklaşık bir 100 yıl sonra onun yoğun çalışmaları sonucunda eserleri gün ışığına çıkmıştır.

Aşağıda onun en ünlü eserlerinden biri olan Mevsimler Konçertosunu, gitar yorumuyla bulacaksınız. Keman denilince belki de akla ilk gelen bu eser, son derece keyifli farklı bir tat yaratmıştır üç gitar ustası tarafından.

diğer albümleri

-1990-Bizet,G./Prokofiev,S./De Falla, M.
-1994-Brandenburg Concerti-Bach For Relaxation
-1994-Vivaldi-The Four Seasons
-1996-Guitar Dreams-Classics For A New Age
-2001-Inspired Bach-Music to Enhance Your Spirit
-2012-Brandenburg Ctos 2 & 3 & 5 & 6 / Suite Bergamasqu

web sayfası yoktur gurubun..

1 yorum:

serin dedi ki...

Her zaman çalgı söz konusu olduğunda viyolonsel ilk tercihim olmasına rağmen burada gitar da benim için önem kazanmaya başladı.

Bence gitar tarihinden son derece klas örnekler sunuyorsunuz. Vivaldinin bu eserini caz olarak ta çok severim, gerçekten inanılmaz güzel bir eser.

Ancak şimdi diyorum ki, bu şekli gerçekten ama gerçekten yapılan en güzel yorum, çok güzel olmuş...

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..