...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

11 Mayıs 2011 Çarşamba

.:Cengiz Özdemir-2010-Madımak:.





01-Madımak (Hayalleme)
02-Köprü
03-Deniz İçin
04-Serinlik
05-Dandini Dastana
06-Ninni
07-Uzakta Bir Yerlerde
08-Daşsız Gala
09-Ağlama Bağlama
10-Sulukule
11-Do Re Mi? Do Re Do!


albüm/sanatçı bilgisi



1959 İstanbul doğumlu, besteci, aranjör, müzisyen.

Profesyonel müzik yaşamına 1974 yılında Salim Ağırbaş Orkestrasında başlayan Özdemir 1982 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı Keman ve Piano bölümünden mezun oldu. Okay Temiz, Hasret Gültekin, Cem Karaca, Belkis Akkale, Arif Sağ vb. sanatçılara konser ve stüdyo kayıtlarında eşlik etti.

Bağlama için yazılan ilk ve tek konçerto'nun sahibi Özdemir'in bu eseri (Arif Sağ için yazmıştır bu eseri) Köln Filarmoni ve Strasbourg Radio Jazz Orkestrası tarafından yorumlanmış, daha sonra da İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde kaydedilmiştir.

Özdemir, şu anda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda 'Sanatçı Öğretim Elemanı' sıfatıyla dersler veriyor.

Albümünün tanıtım yazısının girişinde şöyle yazıyor:

"Yıllar önce Madımak denince Sivas ve Yozgat civarında yetişen, yoncaya benzer bir bitki gelirdi akla. Bir de yöre insanının madımak bitkisinden esinlenerek yaktığı türküler. Sivas'ta, adını bu bitkiden alan otelin içinde 36 kişinin alev ve dumanlara teslim edildiği 1993 yılından beri, Madımak denince çiçekler ve türküler değil ölüm geliyor herkesin aklına."

Yapımcılığını Mazlum Çimen’in üstlendiği, müzisyenler Eylem Pelit, Volkan Öktem, Erdal Erzincan ve Çağdaş Oruç’un eşlik ettiği albüm 11 enstrümantal eserden oluşuyor.

Albümün kapağı da içeriğinin ruhunu yansıtan çok güzel bir çalışma, yanmış bir kibrit çöpüyle ülkemizin belleğindeki bir kara / yara bu kadar sadelikle anlatılabilirdi.

Albümdeki tüm besteler Cengiz Özdemir'e ait. 1998 yılında Arif Sağ Trio'su için bestelediği 'Bağlama Konçertosu'nu geçtiğimiz yıllarda Erdal Erzincan, Viyana'da bu parçayı seslendirdi ve Avusturya basınında bununla ilgili birçok haber yapılmasına rağmen bizim basınımızda bu tip şeyler haber değeri taşımadığı için her zaman ki gibi sadece küçük bir azınlık kendi kendimize mutlu olduk.

Cengiz Özdemir; "Türkiye'deki senfoni orkestraları bu tür çalışmalara çok açık değil. Çünkü klasik müzisyenlerin çoğu, teksesli olduğu için halk müziğini gerektiği kadar önemsemiyor" diyen Özdemir, şöyle devam ediyor sözlerine: "Bir dönem çok etkili olan arabesk furyası, türkülerin imajını da bozdu. Halbuki türküler saf, temiz. Çaykovski'yi bayıla bayıla dinliyorlar ama onun da kendi ülkesinin etnik müziklerinden esinlendiği hiç akıllarına gelmiyor."

Deyiş ve semahların başı ve sonunda belli bir müzikal tema olduğunu, bir gün piyano çalarken o temayı genişletmeyi denediğini belirterek, sonrasında bunun uzun bir besteye dönüşmeye başladığını ve ortaya "Madımak" adını verdiği bestesinin çıktığını anlatan Özdemir, Madımak'ın yanına 10 enstrümantal eser daha eklediğini ve albümün böylelikle ortaya çıktığını söylüyor.

Özdemir, "Albümün tarzını bir kelimeyle tanımlamak mümkün değil. İçinde caz, pop ve halk müziği temaları var. Belli bir tarzı yok. En iyisi dinleyen koysun adını" diyor.

"Nesimi Baba" dediği Nesimi Çimen'i, müzisyen dostu Hasret Gültekin'i kaybettiği Madımak katliamının ruhunda, hafızasında adeta kara bir delik açtığını belirten Özdemir'in bir de dileği var:

"Umarım söylendiği gibi orayı müze ve kütüphane haline getirirler. O zaman ben de müzisyen arkadaşlarımla birlikte oraya gider albümdeki eserleri seslendiririm". (Madımak Oteli hala otel ve kebapçı olarak kullanılıyor günümüzde)

Bize düşen de Madımak'ı unutmamak için bu albümü müzik dolabımızın en görünür yerine alıp koymak olabilir...

diğer albümler

Solo olarak başka bir albümü yoktur. Ama yukarıda sözünü ettiğimiz Bağlama Konçertosu albümünü de buraya almak istedik.


Arif Sağ Trio-1998-Concerto For Bağlama





1. Part1-Serenler Zeybeği (Anonim)
2. Part2-Music by Erdal Erzincan
3. Part3-a) Music for Clarinet-b)Music by Erol Parlak
4. Part4-a) Music by Arif Sağ-b) Music by Arif Sağ
5. Part5-Music by Dertli Divanı
6. Part6-Yandım Şeker (Anonim)



web sayfası

Sanatçının web sayfası bulunmamaktadır. Hayranlarının oluşturduğu facebook sayfasını verebiliriz.

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..