...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

21 Şubat 2011 Pazartesi

.:Mikis Theodorakis-Mauthausen Trilogy-In Memoriam Of Liberation:.





1. Das Hohelied Elinoar Moav Veniadis
2. Das Hohelied - Maria Farantouri
3. Andonis - Maria Farantouri
4. Der Flüchtling - Maria Farantouri
5. Wenn der Krieg zu Ende geht - Maria Farantouri
6. Das Hohelied - Nadja Weinberg
7. Andonis - Nadja Weinberg
8. Der Flüchtling- Nadja Weinberg
9. Wenn der Krieg zu Ende geht -Nadja Weinberg

with Israel Philharmonic Orchestra

10. Das Hohelied - Elinoar Moav Veniadis
11. Andonis - Elinoar Moav Veniadis
12. Der Flüchtling -Elinoar Moav Veniadis
13. Wenn der Krieg zu Ende geht- Elinoar Moav Veniadis
14. Rede in Mauthausen -Simon Wiesenthal



albüm / sanatçı bilgisi

Oldukça ilginç albümlerden biridir. Özünde;

-Das Hohelied
-Andonis
-Der Flüchtling
-Wenn der Krieg zu Ende geht


adlı şarkıların farklı dillerde, farklı müzik formlarında, farklı sanatçılarla birlikte doldurulmuş bir anma albümüdür.


Iakovos Kambanelis

2 aralık 1922 doğumlu 20. yüzyılın önemli Yunanlı edebiyatçılarından biridir. İkinci Dünya savaşında Mauthausen-Gusen toplama kampından kurtulmuş ve burada yaşadıklarından yola çıkarak 1965 yılında yazdığı dört şiirle tanınmış bir edebiyatçıdır. Bu şiirlerini yine ünlü müzik adamı Mikis Theodorakis bestelemiştir. Bu şiirlerin popüler olmasında yine Yunan sanatçısı Maria Farantouri nun çok büyük bir katkısı vardır.

Ve albüm Maria Farantouri'nun yorumlarıyla birlikte diğer sanatçıların da yorumlarıyla Elinoar Moav Veniadis, Nadia Weinberg tarafından Yunanca, İbranice ve İngilizce olarak sunulmuştur.

Bu albüm Auschwitz toplama kampında yaşamlarını yitiren, soykırım ve ayrımcılığa karşı Auschwitz toplama kampının kurtuluş yıldönümüne adanmıştır.


Mikis Theodorakis

1925 doğumlu. Yunanistan'ın Hios Sakız adasında, Giritli bir baba ve İzmir Urla'lı bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. 1000 dolayında şarkı yazmıştır. Gelmiş geçmiş en büyük bestecilerden biridir. Sanatsal etkinliklerine hep siyasal mücadelesi eşlik etmiştir. Özellikle Albaylar Cuntası'na karşı verdiği mücadele onu dünya çapında diktatörlük karşıtı direnişin sembolü haline getirmiştir.

diğer albümleri

Theodorakis'in çok fazla albümü olduğu için buradan inceleyebilirsiniz.

5 yorum:

babeslivia dedi ki...

Sevgili dostlar emeginizi takdir ederek,paylaşımlarınızı keyifle takip etmekteyim.Yalnız bir noktaya değinmek istiyorum neden Türk sanat müziği yer almıyor bu sitede örneğin Münip Utandı gibi değerli bir sanatcımız.. izninizle istek olsun albümü,evvel teşekkürler.

sanem uçar dedi ki...

Çünkü Münip Utandı ve sevgili kızı Merve Utandı çok yakın dostlarımdır.Kendisi gibi değerli müzisyenlerle birlikte yaptığı çalışmaları CD haline getirebilmek için nelere katlandığını gayet iyi bilmekteyim.

Kendisini tanıtmak amacıyla bir yazıyı çok büyük bir memnuniyetle yazabilirim. Hatta şu an bile www.dolandagel.com.tr sitesinden hakkında geniş bir bilgiye sahip olunabilir.

Ancak onun binbir emekle yaptığı CD lerin satın alınmasını istemek gibi bir bencilliğim var:) Umarım bu anlamda beni anlarsınız.

Daha da ileriye gidip facebook üzerinden kubaba face de onunla ilgili videoları da paylaşabilirim. Ancak sizlerden onun albümlerini satın almanızı rica edeceğim.

sanem uçar dedi ki...

Ve bir de burada gerçekten son derece doğal bir şekilde o an için dinlediğimiz spontane gelişen bir albüm paylaşımı yapıyoruz.

Kendi evimizde dinlediklerimizi dostlarımızla paylaşırken müziğin evrenselliğinde önemli noktaları ortaya koymaya çalışıyoruz.

Türk Sanat Müziği başlı başına ayrıca ele alınması gereken müziklerimizden biridir. Piyasa da var olan çoğu albüm Türk Müziği Standartlarına çoğunlukla uymamaktadır.

Uyanlar ise koruma altındadır. Ama haklısınız, bizler sadece bu müzikleri dinlemiyoruz, yaşamımızda kendi müziklerimizde önemli bir yer tutmakta.

Tanıtım amaçlı yazılar yazacağıma söz veriyorum:)

sudaay dedi ki...

albümdeki temel 4 parçanın da greek yorumları hoşuma gitti.Diğerleri de güzel ama Farantouri'nin yorumları gerçekten de çok başarılı ve hepsini gölgede bırakıyor..

sanem uçar dedi ki...

Ciddi mi???.... haklılık payın var:)

Gerçekten bu parçaların tarafımızdan benimsenmesi, Farantouri nin sayesinde olmuştur. Doğal olarak kulaklarımız bu yoruma aşinadır. Ve şiirler Yunanca, müzisyen Yunan sanki bu parçalar öncelikle başka dille söylenmemez gibi bir etki , daha doğrusu ön yargı oluşturuyor bizde.

Ben tercih yapamıyorum açıkcası, diğer sanatçılarda çok farklı bir tını katmışlar. Ancak dürüst olmam gerekirse jazz yorumuna , jazz müziğini çok seven biri olmama rağmen sıcak bakamadım. Biraz zorlama olmuş gibi geldi bana.

Ama burada "Elinoar Moav Veniadis" inanılmaz güzel bir sese sahip ve insanın yüreğini delip geçiyor.

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..