...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

13 Ağustos 2010 Cuma

.:Django Reinhardt-2001-Jazz in Paris:.



1. September Song
2. Brazil

3. I'll Never Smile Again (Take1)

4. I'll Never Smile Again (Take 2)

5. New York City 6. DJango's Blues
7. Love's Mood

8. I Love You

9. Topsy

10. Moppin' The Bride-Micro

11. Insensiblement

12. Mano
13. Blues Primitif
14. Gipsy With A Song (Take 1)

15. Gipsy With A Song (Take 2)



albüm/sanatçı bilgisi

Django Reinhardt veya Jean Baptiste "Django" Reinhardt. Belçikal 1910 doğumlu tüm zamanların en ünlü caz gitaristlerinden biri..

43 yıl süren kısa yaşamında müzik tarihine sayısız önemli beste, harika albümler bırakmıştır. Doğumunun 100.yılında bizde kendisini bir albümüyle anmak istedik. Belçika'lı olmasına rağmen müzik yaşamının çoğu Fransa'da geçmiştir.

18 yaşındayken, eşiyle yaşadığı karavanın basit bir kaza sonucunda çıkan yangında yanması sonucu kolları ve bacakları ciddi derecede yaralanmış ve sol elinin yüzük ve serçe parmağı kullanılamaz duruma gelmiştir. Doktorların tekrar gitar çalmasının imkânsız olduğunu söylemesine karşın Django 18 ay yatalaklık döneminde kendine has bir stil geliştirmiş ve bu durumu bir artı değere çevirmiştir..

Django'nun müzik kariyerinin dönüm noktası kemancı Stéphane Grappelli ile tanışmasıdır. Bu dönemde "Quintette du Hot Club de France" grubunu kurmuşlardır. Django'nun kardeşi Joseph ve Roger Chaput ritm gitar hattını oluştururken, Louis Vola bas çalmaktadır. 1934'de başlayan müzik kariyeri 1939'da II Dünya Savaşının başlamasıyla Grapelli'nin İngiltere'ye gitmesi ile müziğine bir ara vermiştir. Bu dönemde Fransa'da kalmıştır. Savaş sonrasında ise ikili tekrar bir araya gelmiştir.



1934'le başlayan dönemde özellikle savaş sonrasında değişen müzik anlayışının ve 1950'li yıllarda artık olgunlaşan performansları Django'nun albümlerinde görmek mümkün. Albümlerinin çoğunda gerçekten kalpten gelen notaları yüzünüzde kocaman bir gülümseme ile dinliyorsunuz, ilk temelleri Django tarafından atılan bu müziğe bugün “Musique Manouche” deniyor ve günümüzde de insanları mutlu etmeye devam ediyor.

1951'de müzik kariyerini sonlandıran Django, sayısız müzisyene ilham kaynağı olmuştur. Bu isimler arasında, klasik gitarist Julian Bream, latin rock müziği sanatçısı Carlos Santana, blues efsanesi B.B.King, Black Sabbath üyesi Tony Ionmmi, Stevie Ray Vaughan, Mark Knopfler, Les Paul, Joe Pass gibi sanatçılar sayılabilir.

20.yüzyılın sonuna yaklaşan on yılllarda Django'nun müziksel mirası Bireli Lagrene, Stochelo Rosenberg, Angelo Debarre, Jimmy Rosenberg, Dorado Schtmitt ve diğerleri, ayrıca yeni bir gadje müzisyen dalgası tarafından yeniden keşfedildi, unutuluştan kurtarılıp yeniden canlandırıldı.

Bu sanatçılar ustalarının teknik standartlarını korumakla beraber, sadece taklitçi ya da müzelik malzemeleri pazarlayarak geçinen satıcılar değil, kendileri yaratıcı müzisyenler. Aralarından bir çoğu sadece dinleyici olmakla kalmayıp yaratımına müdahil olmak isteyen bir yığın hayrana sahip yeni bir hareketin oluşmasına katkı sundular.

Kayıtlı albümlerinin dışında doğaçlama yaptığı bir sürü parçasının olduğu da söylenir. 1953 yılında beyin kanaması sonucu öldü, geride Babik adında ileride kendisinin yolundan gidecek bir oğul ve onlarca albüm bıraktı.

diğer albümleri

-1945 Paris 1945
-1951 D.Reinhardt and the Hot Club Quintet
-1951 At Club St. Germain
-1953 Django Reinhardt et Ses Rythmes
-1954 The Great Artistry of D.Reinhardt
-1955 Django's Guitar
-1959 Django Reinhardt and His Rhythm
-1980 Routes to D.Reinhardt-Bireli Lagrene
-1996 Imagine
-2001 All Star Sessions
-2001 Jazz in Paris: Swing 39
-2002 Djangology
-2003 Jazz in Paris: Nuages
-2003 Jazz in Paris: Nuits de Saint-Germain des-Prés
-2004 Le Génie Vagabond
-2005 Djangology (Bluebird)
-2008 Django on the Radio


bir öneri..

Woody Allen'in Sweet and Lowdown filminde yarattığı karekter Embet Ray adlı gitaristin hayran olduğu ve görünce bayıldığı müzisyen olarak gördüğümüz kişi olarak karşımıza çıkar Django Reinhardt. Film müzikleri, konusuyla çok eğlenceli bir film, önerilir..



Sweet and Lowdown-1999-Woody Allen

Directed by: Woody Allen
Genre: Comedy,Music
Country: USA
Language: English
Runtime: 95 min
Awards: Nominated for 2 Oscars. Another 1 win & 11 nominations
Cast (first 10): Woody Allen, Ben Duncan, Daniel Okrent, Dan Moran, Tony Darrow, Chris Bauer, Sean Penn, Constance Shulman, Kellie Overbey, Darryl Alan Reed

IMDB: [User Rating:7.2/10]


web sayfası

0 yorum:

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..