...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

11 Ağustos 2009 Salı

.:Wolfgang Amadeus Mozart-1999-Piano Works:.



Sonata A-Dur KV 331
1)Andante grazioso
2)Menuetto
3)Alla turca- Allegretto

Fantasie c-Moll KV 475
4)Fantasia in C minor KV 475

Rondo a-Moll KV 511
5)Rondo in A Minor KV 511

Sonata facile KV 545
6)Allegro
7)Andante
8)Rondo

Fantasie d-Moll KV 397
9)Fantasia in D minor KV 397

Rondo D-Dur KV 485
10)Rondo in D majör KV 485


albüm bilgisi

Klasik müzik bestecileri arasında seçim yapmak gerçekten çok zor oluyor benim için. Ama ciddi bir şekilde her şeyi bir kenara bırakarak, yani kişisel duygularımız ve düşüncelerimizi, bilimsel bir bakış açısıyla yorumladığımızda Mozart gelmiş geçmiş en dahi müzisyenlerin başında gelir. Mozart ve müziği için müzik otoritelerinin eleştirebilecek ve olumsuz bir şey söyleyecek bir tek cümlesi bile yoktur.

Çünkü Mozart “tam "dır

İlk kulağınıza çarpan seslerle sizleri hiçbir anlamda zorlamayacak ve sanki elinize çalgıyı aldığınızda sizinde kolaylıkla o ezgileri çalabileceğiniz bir izlenim uyandırır. Eğer çalmayı denerseniz o son derece kolay gibi gözüken ezgilerin olağanüstü garip zorluğunda şaşırabilirsiniz. Matematiğin müziksel anlamda tavan yaptığı bir bütünlüktür tüm melodileri.

Bu sebeple ve daha bir çok sebeple de Mozart bir çok anlamda bilimsel çalışmaların merkezini de oluşturur. Mozart dinleme alışkanlığının özellikle doğmamış çocuklarda zekanın gelişmesinde katkıda bulunduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır bildiğim kadarıyla.

Bilime karşı değilim, hiçbir zamanda karşı olamayacağım ama bildiğim, Mozart bunları görseydi kahkahalarla güleceğiydi. O içinde hiç bitmeyen çocuk neşesiyle şaşkın bakışlarla dolanacağıydı. Ünlendiği Viyana sokaklarına bakıp kendi adına var olan her şeyde hayrete düşeceğiydi. Mozart kahveleri, cafeleri, çikolataları, pastaları, aklınıza gelebilecek her şeyiyle son derece acı çektiği o Viyana sokaklarında şu anda var olanlarla kahkahalar atacağıydı.

Yine bildiğim, müziğin ethos etkisinin direk olarak ruha yansıması gerçeğiyle Mozart' ın tüm melodilerinin insana yakışabilecek en güzel saf ve duru duyguları ortaya çıkarttığıdır. O melodilerin arasına saklanmış gizli gözyaşlarının dahi umutla harmanlanmış olmasıdır bildiklerim….

Tüm ezgileri benim için özel olan Mozart' ın bir eseri benim için çok farklı bir şey ifade eder.

Bence bu eser o yüzyılın ve gelecek yüzyıllarında yapılabilecek en güzel melodilerinin olağanüstü bir zekayla son derece basit bir motiften kocaman bir yapıya dönüşmesinin serüvenidir. Re minör fantasia bu eser. Yani bu albümdeki 9. parça, yok böyle bir şey dediğim sayılı eserlerdendir..

Ve bir de şu Türk Marşı olayına hep garip bir tebessümle bakmışımdır. Bir çok yerde yazdım bu sebeple bir daha yazmayacağım. Türk Marşı diye bir şey yoktur diyeceğim sadece. Bu albümde ilk piyano sonatı bir bütün olarak Türk Marşı diye bilinen son bölümü de içine almaktadır.

Bu albüm Viyana da (bana göre sömürülen Mozart) sokak satıcılarından aldığım bir albümdür. Çok iyi bir pianist eşlik ediyor onu yazayım;

Peter Schmaltuss....

2 yorum:

Çiğdem dedi ki...

Bugün Mozart'ın doğum günü,bu kayıt armağan gibi oldu.Emekleriniz için teşekkür ederim.
Bu bloğu çok beğeniyorum ,sizin sayfanıza link verdim.Sevgiler...

sanem uçar dedi ki...

Dünyaya gelmiş en renkli müzisyenlerden biriydi. İyi ki de geldi açıkcası:)

Hangi anlamda olursa olsun işe yaradığımızı bilmek sevindirici.

Teşekkürler:)

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..