...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

1 Ağustos 2009 Cumartesi

Farinelli Il Castrato



1.Son Qual Nave Ch'agitata:Air De Arbace
2.Alto Giove: Air D'Acio
3.Se Al Labbro Mio Non Credi:Instr.
4.Ombra Fedele Anch'io: Air De Dario
5.Artaserse: Ouverture
6.Lascia Ch'io Pianga: Air De Almirena
7.Cara Sposa: Air De Rinaldo
8.Rinaldo: Ouverture
9.Generoso Risuegliati O Core:Air De Poro
10.Salve Regina
11.Alto Giove: Instrumental


şifre=www.kevokmusic.com



albüm bilgisi

sanatçılar;

Ewa Mallas-Godlewska; soprano
Derek Lee Ragin; contre-tenor

Film müziğini anlatmaya başlamadan önce sanırım Castrato tanımını yapmakta yarar var diye düşünüyorum.Çok az rastlanan olağanüstü güzel erkek çocuk sesinin özelliklerini ergenlikte yitirmemesi amacıyla 16. yüzyılda hadım edilmesi sonucu ortaya çıkan bir terimdir.

özel bir ses rengine, küçük bir gırtlak ancak büyük bir göğüs kafesi gerekliliğini ortaya koyan erkekten çok kadın sesine daha yakın özel bir sestir Casratolar.

16. yüzyılda müzikte ya da tiyatro da kadınların pek yer alamaması sebebiyle bu ihtiyaca gidildiği bilinmektedir. Ne yazık ki genelde yetim kalmış ve sahibi olmayan çocukların bu yolda kullanıldıkları ve kiliselerde çok büyük bir müzik eğitimine tabii tutuldukları gerçektir.

Dünyadaki en büyük Castrato Farinelli'dir. Farinelli doğaçlama yapma yeteneğine sahip 3,5 oktavlık sesiyle 18. yüzyılda yaşamış büyük bir sanatçıdır.

Benim bildiğim son castrato da 1922 yılında ölmüş olan Alessandro Moreschi'dir.

Bu film müziği de benim için barok dönemin en güzel eserlerinin sunulduğu bir film müziği olmasındandır.Film de Farinelli'nin sesini elde edebilmek için, bilgisayar teknikleri kullanılmıştır kuşkusuz.

Filmi İndirin:

6 yorum:

Anonymous dedi ki...

michael jackson?

sanem uçar dedi ki...

Hayır o Michael Jackson değil.Onu bu blog ta bulamazsınız. Albüm kapağındaki kişi Stefano Dionisi dir.

No :) you can not find michael jackson on this blog. He is an actor who name is Stefano Dionisi

Ali dedi ki...

Çarpıldım desem abartmış olmam herhalde. Filmden parçalar izlemiştim. Tek kelimeyle "haşmetli". Keşke filmin tamamını izleyebilseydim. Hocam çok çok teşekkürler.

Çiğdem dedi ki...

Bu müzikten zevk alabilmek ne büyük mutluluk .Günümü güzelleştirdiniz.Çok teşekkürler...

sanem uçar dedi ki...

Bu anlamda küçük bir açıklama yapmam gerekiyor diye düşünmekteyim;

Castrato ile countertenor ları ara sıra birbirine karıştırıyoruz.

Castratolar çok eskiden erkek çocukların ergenliğe gelmeden önce haım edilmek suretyile seslerindeki kalınlaşmayı engellemek adına yapılırdı ve bu anlamda bilinen en ünlü Castrato Farinelli dir. Ve bu film de farinellinin bir yerde duygularını aktaran inanılmaz güzel bir filmdir.

Ancak günümüzde böyle bir uygulama yapılmıyor doğal olarak Castrato lar artık yok. Castrato lar olmasa da doğuştan bir şekilde Castratoların sesine ve tınısına sahip başka erkek sanatçılarda var.

Bunlardan bir tanesi Fransız Philippe Jaroussky dir .Bir başka Fransız sanatçı daha vardır ancak o daha çok pop tarzı şarkılar söylemektedir. Ugo Farell gibi. Bunların sesi en ince kadın sesi olan sopranoya eşittir ve müzikte countertenor olarak isimlendirilir.

Geçmişten gelen alışkanlıkla ne yazık ki onlara da Castrato diyebiliyoruz.

Ali dedi ki...

Filmi de hemen geldiği için size ne kadar teşekkür etsem azdır. Castrato hakkında biraz bilgi edinmiştim. Ancak countertenorlar hakkında bilgim yoktu. Güzel bir açıklama. Çok çok sağolasınız.

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..