...

Ku-Ba-Ba Blog'taki yazılar ve album tanıtımları Motet & Sudaay tarafından hazırlanmaktadır-Müzik dünyasında belli bir değer yaratmış isimlerin tanıtılması amacıyla hazırlanmış bir blogtur..

26 Temmuz 2009 Pazar

.:The Best of Paganini:.



01)Violin Con.No.2 in B minor,Op. 7: Rondo
02)Centone di Sonate,Op.64,No.2:Adagio
03)Centone di Sonate,Op.64,No.2:Rondoncino
04)Grand Sonata: Romanza
05)Grand Sonata: Andantino variato
06)24 Cap.Op.1,Nos.1,5 and 9:No.1 in E maj.
07)24 Cap.Op.1,Nos.1,5 and 9:No.5 in A min.
08)24 Cap.Op.1,Nos 1,5 and 9: No.9 in E maj.
09)Violin Con.No.2 in B minor,Op.7:Adagio
10)Sonata Concertata in A maj, Op.61
11)Sonata Conc. in A maj,Op.61:Rondeau
12)24 Cap.Op.1,Nos.13, 20-24: No.13 in B maj
13)24 Cap.Op.1,Nos.13, 20-24: No.20 in D maj
14)24 Cap.Op.1,Nos.13, 20-24: No.24 in A min
15)Cantabile in D major, Op. 17
16)Violin Conc.No.1 in D major,Op 6:Rondo




albüm bilgisi;

Yakışıklı değilim ama keman çalmaya başladığımda tüm kadınlar ayaklarıma kapanır
N.Paganini

Kadınların ayaklarına kapanmasını istediği için olabilir mi bu ustanın dahiliği?....

Ya da doğuştan getirdiği anomali sebebiyle farklı bir yapıda olması ve kendinisi için son derece kolay olan ama başkaları için inanılmaz sayılabilecek teknik eserler?....

Bilmiyorum

Bildiğim; dünyanın gelmiş geçmiş en büyük keman virtüözlerindendir.Gerçekten dinlerken bile insanın başını döndüren besteler onun ne denli usta bir keman virtüözü olduğunun kanıtıdır. 27 Ekim 1782 yılında Genoa’da doğmuştur.O dönemde çağının ötesinde bir ustadır.Yeteneğinden dolayı şeytanla işbirliği yapıldığına bile inanılmıştır. Bugün bile eşliksiz keman için yazdığı “24 Caprices”i tek resitalde seslendirecek ustalıkta kemancı sayısı çok azdır.

Hakkında en fazla hikaye üretilen bir bestecidir.Sahneyken kemanın bütün tellerini kopartarak tek kalan telle tek eliyle sahne de beste yaptığı söylenir mesela.....

Ya da öylesine değişik bir kemik yapısı vardır ki sahnedeyken insanlar onun etten kemikten yapılıp yapılmadığını anlamak için dokunurlarmış.....

Bildiklerimizi yazmaya devam edelim;

Kemikleriyle ilgili bu yapı da onun fiziksel yapısında ve görünüşünde alışılmadık özellikler getirdiğinden dolayı şeytansı bir kimlik verilerek öldüğünde kutsanmış toprağa gömmezler ve uzun yıllar cesedi oradan oraya taşınır.Gırtlak kanserine yakalanarak 1840 yılında Nice te ölür, ancak cesedi 1926 yılına kadar taşınma işine devam edecektir.

Sadece keman ustası değildir. Aynı zamanda çok iyi gitar ve mandolin ustasıdır.Bu sebeple gitar için de yazılmış sayısız eserleri vardır.Bir çok besteciye ilham kaynağı olduğundan eserleri değişik besteciler tarafından yorumlanarak çeşitlenir.

Bu albüm onun keman, gitar ve orkestrayla yorumlanmış eserleridir.

Pagani ile ilgili küçük bir bilgi;

Edebiyatta William Faulkner neyse kemanda da Paganini odur. Nasıl ki Faulkner ın eserleri uzun yıllar hiç bir dile tercüme edilemediyse, niye edilsin ki adamın tek cümlesi 1600 kelime, artı parantez içinde 500 yani toplam 2100 kelimeden oluşabiliyordu

Uzun yıllar Paganini nin tekniği çözülememiştir.Bu teknik çözüldükten sonra bile Paganini yi hakkıyla çalabilmek pek o kadar kolay değildir.Tüm kemancılar için Paganini ateşten bir gömlektir.Dünyanın en büyük keman virtüözleri bile Paganini çalarken soğuk terler dökerler.

Oysa bunları çalmak Paganini için son derece kolaydı, işte bunda doğuştan getirdiği anomalinin büyük bir etkisi vardır. Nasıl ki zaman zaman Beethoven iyiki sağır oldu diyoruz,(ben diyorum, tüm insanları buna katmak haksızlık olur) yoksa bir 5. senfoni ortaya çıkmazdı, kapının çalınışını duyduğunu sandığı bir duyguyla bestelenmiştir ve eser boyunca o kapının çalınışını müziksel olarak duyarsınız. Yada 6 da ortaya çıkmazdı. En büyük keyfi doğadaki sesleri dinlemek olan Beethoven artık duyamadığı bu doğanın seslerini pastoral senfoni adıyla 6 da yansıtmıştır. Diğerleri de öyle.

Paganini de yeteneğinin dışında kemik yapısının keman çalmaya uygunluğu sayesinde bugün bile sayılı kemancılar tarafından çalınabilecek eserler bırakmıştır.

Uğraşmak zordur Paganini eserleriyle.



-Keman Konçertosu No 1-2
-Keman Konçertosu No 3
-Keman Konçertosu no 4-5
-Works For Violin and Guitar

2 yorum:

serin dedi ki...

İnanılmazsınız!!!

Paganini denildiğinde aklıma keman gelirdi ama öyküsü de bir o kadar etkileyiciymiş.

Ve diğer albümlerini de indirdim, gitarda da böylesine güzel eserler vermiş olmasına şaşırarak, hayretle dinlerken , çok ta hoşuma gitti.

Teşekkür ediyorum:)

Anonymous dedi ki...

inanılmaz biröyküsü varmış

Yorum Gönder

ku ba ba..

Mitolojide, ay Kibele'nin simgesidir, zira o, aynı zamanda, aytanrıçasıdır da... ... Anadolu uygarlıkları içinde en dikkat çekici özelliklere sahip olan Kibele, aynı zamanda "Kubile", " Agdistis" "Artemis" ,"Vuruşemu", "Hepat" ve Frigler'de KUBABA olarak bilinir. ... O dönemde toplumda kadın erkeğe eşdeğer konumdaydı ve " Kybele" ismi de bu inancı simgelemektedir. ... Bu blog ise kadına ve müziğe yani, hayatı besleyen iki kaynağa adanmıştır..